IBM-tallene overrasker positivt

Omsetningen svikter mindre enn ventet, og resultatveksten er imponerende.

1. oktober i år åpnet IBM sin Business Analytics Solution Center i dette bygget i Madison Avenue i New York City. Hensikten er å bidra til at både byen og næringsvirksomheten der kan fungere «smartere».
1. oktober i år åpnet IBM sin Business Analytics Solution Center i dette bygget i Madison Avenue i New York City. Hensikten er å bidra til at både byen og næringsvirksomheten der kan fungere «smartere». (Bilde: IBM)

Omsetningen svikter mindre enn ventet, og resultatveksten er imponerende.

Tallene som IBM la fram i går viser bedre resultat og lavere omsetningssvikt enn ventet. Programvare utgjør en større del av omsetningen enn tidligere. Selskapet har også tjent på å automatisere prosesser i sine teknologitjenester, og på å flytte mange driftstjenester til lavprisland. IBM merker de dårlige tidene først og fremst ved at maskinvare selger dårlig.

IBM regnskapsfører fem store omsetningsområder. Sammenliknet med tredje kvartal i fjor kan disse oppsummeres slik:

  • Teknologitjenester ned 4,4 prosent til 9,43 milliarder dollar
  • Forretningstjenester ned 11,5 prosent til 4,34 milliarder dollar
  • Programvare ned 2,6 prosent til 5,11 milliarder dollar
  • Systemer og teknologi (all maskinvare) ned 11,6 prosent til 3,92 milliarder dollar
  • Finansieringstjenester ned 15,4 prosent til 0,54 milliarder dollar.

Samlet sett falt omsetningen med 6,9 prosent til 23,6 milliarder dollar.

Solide kostnadskutt og svært høy bruttomargin innen programvare (den økte fra 84,7 prosent til 85,7 prosent) gjør at nettoresultat etter skatt øker med 13,8 prosent til 3,21 milliarder dollar. Nettoresultat per aksje øker med 17,6 prosent til 2,40 dollar.

IBM signaliserte sin optimisme for fjerde kvartal ved å øke forventningen for nettoresultat for hele 2009 fra 9,70 dollar per aksje til 9,85 dollar. Toppsjef Sam Palmisano fastholder at nettoresultatet per aksje i 2010 skal ligge mellom 10 og 11 dollar. For hele 2009 venter han tosifret vekst for driftsresultatet innen både programvare og tjenester.

Stjernen i IBMs programvare er Websphere-familien, der omsetningen økte med 14 prosent. Den eneste programvarefamilien der utviklingen er negativ, er Lotus-produktene, som opplever en svikt på 9 prosent sammenliknet med i fjor.

Maskinvareomsetningen er området der IBM i størst grad merker kundenes manglende vilje til å investere. Det gjelder spesielt de tunge systemene.

x86-serverne (System x) er alene om å øke, med 1 prosent. System p, det vil si Unix-servere og det som tidligere het AS400 (System i), opplever en omsetningssvikt på 10 prosent. Nedgangen for stormaskiner (System z) er 26 prosent mål i dollar, og 20 prosent målt i ytelse (MIPS).

    Les også:

Til toppen