IBM tilbyr Watson til utviklere

Utvalgte oppstart skal få tilgang til en egen tjeneste, sier Ginni Rometty.

Citigroup måtte installere kraftige servere for å gjøre Watson til finansrådgiver. Nå tenker IBM å tilby Watson som en tjeneste, foreløpig bare til utviklere.
Citigroup måtte installere kraftige servere for å gjøre Watson til finansrådgiver. Nå tenker IBM å tilby Watson som en tjeneste, foreløpig bare til utviklere. (Bilde: Bob Goldberg/Feature Photo Service)

Utvalgte oppstart skal få tilgang til en egen tjeneste, sier Ginni Rometty.

Våkne Bloomberg-journalister som skulle dekke årsmøtet til investorforeningen National Venture Capital Association i San Francisco denne uken, fanget opp noen interessante bemerkninger i talen til IBM-sjef Ginni Rometty.

Rometty sa at IBM tenker seg å tilby Watson til oppstartselskaper innen forretningsprogramvare.

Watson er programvare innen søk, kunstig intelligens og læring, som kjøres på IBM Power7-servere. Første fase i prosjektet gikk ut på å lage en maskin for å delta i spørrekonkurransen «Jeopardy» på høyt nivå. Denne fasen ble avsluttet 16. februar 2011 da Watson slo tidenes to mestvinnende Jeopardy-vinnere i USA.

Siden denne seieren er Watson forfinet slik at den kan kjøre på én server framfor en serie med rack. Fagområdene som teknologien anvendes på, er også utvidet til blant annet finans og medisin. Hos Citigroup fungerer Watson som finansrådgiver. I februar i år ble Watson tilgjengelig som rådgiver innen diagnose og behandling av kreft.

Siden har IBM vurdert Watson til flere prosjekter knyttet til anvendelse av «big data».

Bemerkningene til Rometty i San Francisco utgjør en ny vri på IBMs håndtering av Watson. Bloomberg siterer henne slik:

– Vi skal lansere et økosystem der Watson er en tjeneste som man kan bygge applikasjoner rundt.

Rometty sa ingenting om hvordan IBM vil velge ut selskaper som skal gis tilgang til Watson gjennom denne tjenesten. Hun forespeilte en gradvis utvidelse, antakelig også til andre enn oppstartselskaper, og snakket om starten på en epoke der «systemer lærer seg ting på egen hånd».

I en e-post til digi.no bekrefter presseansvarlig Joacim Vestvik-Lunde i IBM Norge at IBM planlegger å tilby Watson som en tjeneste som man kan utvikle programvaretjenester rundt.

Forhåpentlig kan også norske bedrifter se fram til å kunne gjøre nytte av denne tjenesten.

Til toppen