BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBMs lar databrikker bygge seg selv

IBM har laget en type flashminne ved å la polymermolekyler organisere seg selv i naturlige, heksagonale mønstre. Dette åpner for svært små brikker.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. des. 2003 - 08:59

IBM har avduket en ny teknologi for å produsere mikrobrikkekomponenter som skal gjøre det mulig fortsatt å lage stadig mindre og raskere elektroniske enheter.

Dagens brikker produseres normalt ved at man ved hjelp av lys og kjemikalier, litografi, raderer ut kretsene på en brikke. Problemet er at detaljene i brikkene snart er like små som bølgelengden i lyset man benytter, noe som gjør det stadig vanskeligere benytte lyset til å tegne opp kretsene i brikkene i silisiumskivene brikkene lages i.

    Les også:

IBMs nye metode er å benytte molekyler som organiserer seg i enda mindre mønstre enn det som er mulig med litografi. Teknikken skal ifølge BBC News være kompatibel med eksisterende produksjonsverktøy og derfor rimelig å introdusere.

Molekylene som benyttes kalles for diblock kopolymerer. En slik kopolymer består av to typer molekyler som er forbundet med hverandre, men som under vanlige omstendigheter ville frastøtt hverandre. Forskerne greier likevel å kontrollere dem ved hjelp av likevektskreftene.

IBM håper å kunne benytte metoden i pilotprosjekter innen tre til fem år. Til nå har IBMs forskere brukt den nye metoden for å lage en enhet som fungerer som en type flashminne, det vil si minne som tar vare på informasjon selv etter at strømmen er blitt skrudd av.

De viktigste funksjonene i halvlederenheten ble skapt ved å bruke polymermolekyler som på en naturlig måte danner heksagonale mønstre som ifølge IBM er mindre, tetter, mer presise og mer ensartet enn det som kan lages med konvensjonelle metoder som litografi.

- Vi lager mønstre i størrelsesordenen 20 nanometer, og - avhengig av hvem du snakker med - det er omtrent en tidel av hva som oppnås med standard litografi, sier Chuck Black, forsker ved IBM, til BBC News.

Han forteller videre at selv om IBM foreløpig bare har benyttet den nye prosessen til å bygge en svært liten minnebrikke, mener IBM at teknologien også vil kunne være nyttig for å lage mer komplekse komponenter, for eksempel i prosessorer.

IBM vil legge fram en rapport om utvikling under International Electron Devices Meeting i Washington i dag.

Flere bilder og en animasjon av prosessen er tilgjengelig på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.