IBMs vitaminpille: – Har klart å snu skuta. Nye lokaler på Tøyen gir også ekstra energi

IBM er eneste IT-gigant med datasenter på norsk jord. Nå starter en ny epoke med økt synlighet og sterk fremtidstro.

Hans-Henrik Merckoll, tidligere HP-sjef, begynte i fjor som direktør for IBMs tjenestedivisjon. Merckoll sier han er imponert over selskapets endringsreise og investeringer i Norge.
Hans-Henrik Merckoll, tidligere HP-sjef, begynte i fjor som direktør for IBMs tjenestedivisjon. Merckoll sier han er imponert over selskapets endringsreise og investeringer i Norge. (Foto: Marius Jørgenrud)

IBM er eneste IT-gigant med datasenter på norsk jord. Nå starter en ny epoke med økt synlighet og sterk fremtidstro.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

TØYEN (digi.no): Teknologikjempen IBM leverte i siste kvartal en forsiktig vekst etter fem år med fallende omsetning.

Skytjenester, dataanalyse og kunstig intelligens er noe av det som trekker opp. Fruktene av en lang strategisk omlegging begynner å vise seg. 

Samlet er de nyere satsingsområdene ved et symboltungt vendepunkt, ved at de straks utgjør halvparten av selskapets inntekter.

Det skjer samtidig som IBM Norge tar fatt på en helt ny epoke. De er på plass i nytt hovedkvarter midt mellom Botanisk hage og Vaterlandsbrua, en spasertur unna Oslo sentrum.

Nye tider og økt synlighet i bybildet

Alt dette blir opplevd som en vitamininnsprøytning.

– Det styrker samholdet, stimulerer til økt innovasjon og gir en helt ny energi. En av grunnene til at vi flyttet hit er for å komme nærmere markedet og kundene, sier pressekontakt Otto Backer Solberg.

Hans-Henrik Merckoll medgir at IBM er en utfordrer innen nettsky, men målet er å bli størst. Fra det nye hovedkvarteret er det kort vei til Oslo Plaza og glassbygget som huser Dagens Næringsliv, som vi skimter i bakgrunnen. Foto: Marius Jørgenrud

I det nye bygget kjent som Sundtkvartalet leier de 7350 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Før isen og snøen i Akerselva rett utenfor rekker å smelte, skal de også åpne opp et 500 kvadratmeter stort opplevelsessenter på gateplan.

Kontrasten til de fraflyttede lokalene ved et næringsområde på Mastemyr i Akershus – som var IBMs norske hovedkvarter helt siden a-has gjennombrudd midt på 1980-tallet, er påfallende. Snirklete ganger og lukkede kontorer er erstattet med åpne landskap.

Uten fast plass

Med unntak for enkelte funksjoner som lønn og HR har ingen faste plasser, heller ikke sjefene. Selgere og konsulenter på tvers av ulike forretningsområder er samlet i hver sin sone. Det er plenty av sosiale plasser og rom man kan bruke. Personlige eiendeler og utstyr kan lagres i små låste skap.

Otto Backer Solberg
Otto Backer Solberg. Foto: Marius Jørgenrud

Lokalene huser nær 700 ansatte, men du finner ikke like mange hvis du teller opp. Litt av greia er at folk er ute å leverer på oppdrag, ifølge Solberg.

– Vi har brutt ned de fysiske veggene som var på Mastemyr og erstattet dem med åpent landskap. Nye fjes dukker opp og du får dialog på tvers av ulike avdelinger. Dermed er det også lettere å utvikle nye idéer og bygge en felles kultur, sier han.

– Tunge investeringer i Norge

Litt i skyggen av Amazon Web Services (AWS), Microsoft og Google, har IBMs egen skyplattform vokst seg overraskende stor.

I fjor økte satsingen IBM Cloud med 24 prosent til en årsomsetning globalt på 17 milliarder dollar. Veksten i siste kvartal var enda litt høyere, opp 30 prosent til 5,5 milliarder dollar.

Fordi dette inkluderer også maskinvare, programvare og tjenester for å muliggjøre skyløsninger hos kunde kan ikke tallene sammenlignes direkte med konkurrentene, men la oss nevne at hele AWS i fjor omsatte for omtrent det samme.

IBM er imidlertid den hittil eneste av de store som har etablert eget datasenter i Norge. Anlegget til Digiplex på Fet i Akershus huser ett av IBMs rundt 60 globale datasentre.

– Jeg er imponert over villigheten IBM har vist med å investere tungt i Norge. Det lokale fotavtrykket er også essensielt for å bygge den digitale grunnmuren, slik at vi kan tilby det kundene både krever og forventer, sier IBMs direktør for tjenestedivisjonen, Hans-Henrik Merckoll.

Jeg har som mål at IBM skal bli den ledende leverandøren av skytjenester til både offentlig og privat sektor i Norge

Etter inntektsvekst i forrige kvartal ønsker IBM å signalisere at de har klart å snu skuta. 

Merckoll viser til endringsreisen fra mest maskinvare over mot tjenester, og fasen de er inne i nå med fokus på kognitive løsninger, som forandringer det er grunn til å være stolt av.

En fersk norsk undersøkelse utført av Ernst & Young ga IBM en markedsandel innen skybruk blant storkundene på 8 prosent. Etter Google, enda lengre bak Amazon Web Services (AWS) og milevis unna lederen i segmentet, Microsoft med sin Azure-plattform.

– Jeg har som mål at IBM skal bli den ledende leverandøren av skytjenester til både offentlig og privat sektor i Norge, og tar gjerne den samtalen når vi kan se tilbake om tre år, svarer Merckoll når vi utfordrer han på konkurransesituasjonen.

IBM har også en annen tilnærming til nettsky enn de øvrige rivalene. De har tatt over IKT-driften til flere store norske foretak, inkludert hundrevis av ansatte. Milliardavtalen med Evry og overtakelsen av IKT-driften til mediehuset Schibsted er begge eksempler på det.

I tillegg jobber de tett med partnere som blant annet Atea, Sopra Steria, Crayon og Cloudwalker.

– Med skydatasenter plassert på Fet er vi attraktive for norske aktører som ønsker trygg lagring på norsk jord, hevder Otto Backer Solberg.

Selskapet deler ikke norske tall, og svaret er kort når digi.no spør hvordan det går med forretningene i Norge.

– Det går meget bra. Vi opplever en økende etterspørsel etter kognitive løsninger levert på IBMs skyplattform, sier Hans-Henrik Merckoll.

(Foto: Marius Jørgenrud)
(Foto: Marius Jørgenrud)
Tre små «hytter» preger et digert atrium midt i bygget. I tillegg til en rekke andre rom kan også disse fungere som møteplasser. (Foto: Marius Jørgenrud)
(Foto: Marius Jørgenrud)
Et av møterommene er kalt opp etter IBMs datamaskin Deep Blue, som slo den daværende verdensmesteren i sjakk, Garri Kasparov. (Foto: Marius Jørgenrud)
(Foto: Marius Jørgenrud)
Ansatte har ikke faste plasser, men kan plassere personlige eiendeler i egne skap. (Foto: Marius Jørgenrud)

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen