Idium-kjøpet er avblåst

Eniro har kansellert oppkjøpet.

Idium-kjøpet er avblåst
STANSER OPPKJØP: Det blir likevel ingenting av det bebudede oppkjøpet av Idium, sier Eniro. Bilde: digi.no

Eniro signerte i forrige måned en avtale om å kjøpe opp det norske webbyrået Idium for rundt 35 millioner svenske kroner.

I en svært overraskende vending er oppkjøpet nå kansellert.

– Da samtlige kriterier for oppkjøpet ikke er oppfylt har styret i Eniro AB valgt å ikke gjennomføre aksjeovertakelsen, heter det i en pressemelding fredag ettermiddag.

Eniro Norge var i utgangspunktet svært positive til å kjøpe Idium, som siden 1999 har vært leverandør av en egenutviklet webpubliseringsløsning til SMB-markedet.

– Vi var positive til et oppkjøp av Idium og la derfor inn et bud på selskapet. Det budet var betinget av godkjennelse i styret vårt, forutsatt flere kriterier. Ikke alle disse kriteriene ble oppfylt, sier administrerende direktør Pierre Mårtensson i Eniro Norge til digi.no.

Etter det han kjenner til har Eniro aldri før lagt inn bud på et selskap, for deretter å avlyse oppkjøpet.

Mårtensson ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke kriterier som ikke er oppfylt.

– Styrets beslutning er konfidensiell, så vi kan ikke peke på spesifikke kriterier. Men dette innebærer da at Eniro får økt fokus på vårt kjerneområde som er lokalt søk, sier han.

Selv synes han det var synd at handelen nå ikke blir noe av.

– Det er tråkigt. Jeg mener Idium er at bra selskap og synes det er synd at oppkjøpet ikke gikk igjennom, men jeg respekterer styrets beslutning og enig med den, sier Pierre Mårtensson til digi.no.

Røk på en smell

Da kjøpeavtalen ble kjent i begynnelsen av juli, varslet Henning Edwardsen at han ikke ville bli med Idium videre på reisen. Han hadde da vært administrerende direktør i det Oslo-baserte selskapet i tolv år.

Han fortalte også at Idium, som i mange år opplevde stor vekst og status som såkalt gaselle-bedrift, i fjor slet med underskudd.

– Vi røk på en smell i fjor. De ti foregående årene har vi ikke hatt et eneste negativt årsresultat. Underskuddet førte til ganske kraftige interne diskusjoner på toppnivå, og det var nok årsaken til at vi valgte å se oss om etter nye eiere, sa Edwardsen.

I dag er han svært knapp på telefon når digi.no ringer. Han sitter i møter, trolig grunnet det som har skjedd.

– Jeg er fryktelig opptatt her, som du kanskje skjønner, sier Edwardsen og avslutter samtalen.

    Les også:

;