UTVIKLING

IE10-teknikk kan bli webstandard

Skal gi weben støtte for andre pekere en musens.

Microsoft foreslår en spesifikasjon hvor webutviklere kan bruke den samme koden til å støtte både flerberøringsskjermer, mus og andre pekeredskaper.
Microsoft foreslår en spesifikasjon hvor webutviklere kan bruke den samme koden til å støtte både flerberøringsskjermer, mus og andre pekeredskaper. Bilde: PantherMedia/Vladimir Galantsev
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. sep. 2012 - 10:53

W3C har akseptert et spesifikasjonsforslag fra Microsoft som skal gjøre det enklere for webutviklere å forholde seg til at brukere kan benytte ulike typer maskinvare for å peke på skjermen, inkludert mus, penn eller berøringsskjerm. Spesifikasjonen, Pointer Events, definerer hendelser og relaterte grensesnitt for å håndtere maskinvare-agnostiske pekerdata fra blant annet de nevnte typer enheter. Internet Explorer 10 har allerede støtte for dette.

Hendelsesmodellen som er beskrevet i spesifikasjonen definerer mekanismer for blant annet å håndtere flere samtidig pekerinstanser fra én eller flere inndataenheter. Spesifikasjonen definerer også en algoritme for å oversette eksisterende mushendelser til denne nye hendelsesmodellen.

Selv om W3C ikke på noen måte forplikter seg til å jobbe videre med spesifikasjonsforslaget, skriver konsortiet i kunngjøringen at forslaget kommer på et riktig tidspunkt i forhold til behovet, og at det er godt tilpasset konsortiets mål og prioriteringer.

Ifølge Microsoft innebærer andre tilnærminger til flerberøringsstøtte på weben at webutviklere må skrive separat kode for både musbaserte inndata og for berøringsdata.

Av den grunn forslår W3C-staben at forslaget flyttes inn på anbefalingssporet.

Chrome

Mens vi først er inne på muspekere, kan vi nevne at Google Chrome 22, som ble gitt ut denne uken, har fått støtte for Pointer Lock JavaScript API som tilbyr inndatametoder basert musbevegelser over tid, ikke bare den absolutte posisjonen til muspekeren. Dette gjør at webapplikasjonen kan få tilgang til musrelaterte hendelser selv om muspekeren har bevegd seg på utsiden av grensene til nettleservinduet eller skjermen. Programmeringsgrensesnittet gjør det også mulig å skjule muspekeren.

Også Firefox 15 har støtte for Pointer Lock JavaScript API.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.