JUSS OG SAMFUNN

IE9 får helt ny personvernfunksjon

Gjør det enklere for brukerne å begrense brukersporing på weben.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. des. 2010 - 13:46

Myndighetene i både USA og EU jobber med regelverk som til syvende og sist skal gi brukerne av nettlesere bedre kontroll over i hvilken grad deres surfing på weben kan spores av blant annet annonseleverandører, som benytter brukersporingen til blant annet å presentere brukerne mer relevante annonser. Ikke overraskende er annonseleverandørene og andre aktører som lever av annonseinntekter redde for at en kraftig innstramming vil redusere salgsmulighetene.

Noen av de foreslåtte tiltakene vil kunne kreve at det gjøres endringer i nettleserne.

Microsoft presenterer i et nytt blogginnlegg en slik endring som skal innføres med lanseringskandidaten av Internet Explorer 9. Den kalles «Tracking Protection» og skal gjøre det enklere for brukeren å blokke uønsket tredjepartsinnhold på nettsteder.

Brukeren vil med Tracking Protection kunne blokkere alt eller deler av tredjepartsinnholdet på nettsteder. Det vil også være mulig at laste inn forhåndsdefinerte «Tracking Protection Lists» (TPL) fra ulike aktører, inkludert arbeidsgiverens IT-avdeling. Nettleseren skal jevnlig se etter oppdaterte utgaver av listene som har blitt tatt i bruk.

Brukeren vil dog ikke bli hindret i å besøke nettsteder som er blokkert som tredjepartsleverandør av innhold.

Get Microsoft Silverlight

Microsoft skriver i dette blogginnlegget at det er klar over og har forståelse for innvendingene fra innholds- og annonsebransjene, som Microsoft også er en del av. Selskapet mener det tar hensyn til disse på flere måter i den nye løsningen.

For det første er ikke Tracking Protection aktivert som standard, men er noe brukerne må ta i bruk på eget initiativ. Det vil være mulig for alle nettsteder å tilby egne lister som lager unntak for innhold som er nødvendig for at nettstedet skal oppleves på riktig måte, for eksempel et integrert kart fra en karttjeneste.

En tredje mulighet for nettsteder er ifølge Microsoft å levere alt innholdet fra nettstedets eget domene, slik at brukernes nettlesere ikke behøver å laste ned innhold fra tredjeparter.

Listene er basert på et enkelt XML-basert format og bruker regulære uttrykk til å blokkere eller tillate innhold på et mer fininndelt enn bare domenenavn.

Microsoft lover å gjøre formatet tilgjengelig under Microsoft Open Specification Promise og en Creative Commons Attribution-lisens.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.