FORBRUKERTEKNOLOGI

Ikke fritt salg av 64-bits WinXP

Trolig for å bremse piratkopiering, legger Microsoft om måten Windows selges når 64-bits versjonen lanseres.

29. mars 2005 - 09:59

x64-utgaven av Windows XP vil ikke bli solgt som et frittstående produkt. Dette forteller Christoffer Frisell, produktsjef for Windows med Microsoft i Sverige, til MikroDatorn.

Windows XP Professional x64 Edition skal etter planen komme i salg i løpet av april, men vil altså ikke selges direkte til sluttbrukerne som et frittstående produkt.

Trolig er dette et tiltak for å bremse piratkopering av Windows, men Microsoft går likevel ikke helt ut - det er ikke slik at man bare vil få kjøpt den nye Windows-versjonen ferdig installert.

I følge Frisell vil x64 Edition bli tilgjengelig på tre ulike måter:

  1. Som forhåndsinstallert operativsystem på en ny PC
  2. Som en kostnadsfri oppgradering fra PC-forhandleren i form av en "teknisk garanti". Forhandlere kan med avtale med Microsoft tilby en slik oppgradering på nye, PC-ersom selges i dag med støtte for 64-bits utvidelser
  3. Gjennom en komponentforhandler som bunter operativsystemet med for eksempel en prosessor med støtte for 64-bits utvidelser

Windows XP Professional x64 Edition vil altså kun være tilgjengelig i en såkalt OEM-utgave (Original Equipment Manufacturer). Frisell sier ingenting om hvorfor Microsoft har gått til dette skrittet, som i utgangspunktet kan virke som et tiltak for å begrense tilgangen på operativsystemet.

Det er likevel ikke sikkert at endringen vil ha noen særlig negativ effekt. Normalt selges OEM-utgavene av Windows XP Professional langt rimeligere enn forhandlerutgavene (retail). Det kan være snakk om en prisforskjell på minst en tusenlapp. At en bruker av Athlon 64 eller Pentium 4 eller Xeon med EM64T også må betale for en ekstra harddisk for å kunne kjøpe x64 Edition av Windows XP, gjør ikke situasjonen så ulik det den er i dag. Det er bare det dyreste alternativet, antagelig noe de færreste benytter, som forsvinner.

Hos en av de større norske nettbutikkene heter det at OEM-utgaver av Windows kan kjøpes sammen med et tredjeparts retail maskinvareprodukt (ikke programvare eller bulkprodukt) som er en del av en PC. Som eksempler på dette nevnes kabinett, mus, harddisk, minnebrikke, skjerm, og tastatur.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.