Redusert elavgift

Ikke mulig å innføre forhatt avgift: – Viser at politikerne ikke forstår teknologi

1. juli forsvant særreglene om full elavgift for kraft til utvinning av kryptovaluta i norske datasentre.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. (Foto: Google/ConnieZhou)

1. juli forsvant særreglene om full elavgift for kraft til utvinning av kryptovaluta i norske datasentre.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Vedtaket om full avgift for bare deler av datasentrenes virksomhet viste seg vanskelig å gjennomføre, og kan være uforenlig med EØS–regelverket.

– Dette viser og illustrerer at kompetansen på det digitale ikke er på topp hos politikerne. Det var ikke mulig å få på plass en god løsning for å differensiere hva kraften ble brukt på, og det lot seg derfor ikke gjennomføre, sier konstituert administrerende direktør Fredrik Syversen i IKT–Norge til Digi.no.

Ramaskrik

Les også

Fredrik Syversen er konstituert administrerende direktør til over sommeren. Foto: Pressefoto

Det ble ramaskrik da regjeringen gikk inn for å kreve full elavgift for datasentre som drev med utvinning av kryptovaluta i 2018. 

I november samlet 18 representanter fra norsk datasenterindustri seg for et krisemøte. Bransjen mente forslaget om full elavgift kunne være spikeren i kista.

– Folk er i opprør og er sinte og forbannet. Det er krisestemning i bransjen. Aktørene er redde for virkningene av dette forslaget. De synes det er svært krevende å forklare internasjonale kunder hva det er som skjer, sa tidligere sjefsøkonom og leder for IKT–Norges arbeid med industrielle datasentre, Roger Schjerva til Digi.no i 2018.

Men selv om full avgift på kryptovaluta ble vedtatt, ble avgiften aldri innkrevd.

Hvordan, ble spørsmålet

Ingen skjønte hvordan avgiften skulle operasjonaliseres.

For hvordan avgiftslegger man en del av et datasenter som potensielt utvinner kryptovaluta deler av dagen, men driver med andre oppgaver resten av tiden?

– Utgangspunktet ble jo da at alt som baserte seg på blokkjedeteknologi måtte skattlegges, men det ble veldig vanskelig og lot seg ikke gjennomføre, sier Syversen i IKT–Norge. 

Han mener den skrotede avgiften vil få positive ringvirkninger for norsk datasenterindustri på sikt. 

Det har vært en usikkerhet som har ligget i luften de siste to årene, sier Syversen.

Ustabile Norge

Les også

Mens Norge tidligere har vært et land med stabile rammebetingelser og lave kraftpriser, ble det plutselig usikkert å investere i datasenterbransjen her på berget.

Roger Schjerva. Foto.
Roger Schjerva var tidligere sjeføkonom i IKT–Norge. Foto: Gorm K. Gaare

Derfor var det også flere aktører som trakk seg ut, og endte med å investere pengene i andre Nordiske land. 

– Når disse usikkerhetene nå er fjernet, regner jeg med at vi kommer til å se mer bevegelse i markedet igjen, sier Syversen til Digi.no.

Han påpeker også at Norge var det eneste landet i Europa som ville hatt særavgiften, og mener at når den nå er fjernet, åpner det for investeringsvilje utenfra.

Kundene rømte landet

Det samme tror daglig leder Kjetil Hove Pettersen i Kryptovault. Selskapet driver med utvinning av kryptovaluta. 

– Kundene rømte landet etter at full elavgift ble vedtatt. Når man nå går bort fra dette igjen tror jeg det vil føre til at Norge blir mer attraktivt som datasenternasjon, sier Hove Pettersen til Digi.no.

Selskapet vurderte i desember 2018 å klage inn Norge til ESA på grunn av den forhatte elavgiften. Daværende talsmann Gjermund Hagesæter var rasende, og fortalte til DN at avgiften ville få store konsekvenser.

– Dette kom som et sjokk, så vi må vurdere hva som skjer videre. Vi kan ikke ha 40 ansatte hvis vi ikke har inntekter. Etter all sannsynlighet mister en del ansatte jobben, sa han den gang til Dagens Næringsliv og fortsatte: 

– Vi hadde kanskje noen få øre i margin, og nå får i plutselig avgift på 16,58 øre. Det sier seg selv at det blir ulønnsomt.

Ikke lønnsomt

Les også

Daglig leder Kjetil Hove Pettersen i Kryptovault leder i dag et selskap med 19 ansatte og en omsetning på nærmere 80 millioner kroner. 

Kjetil Hove Pettersen er daglig leder i Kryptovault.

– Når avgiften nå forsvinner helt, fjerner det en del usikkerhet for mange utenlandske aktører. Mange vegret seg for å komme til Norge. Nå håper vi usikkerheten ikke lenger er et tema, og forhåpentligvis blir det som før igjen.

– Elavgiften har lagd en ripe i lakken for Norges rykte som et land med stabile rammebetingelser. For oss betyr de nye vilkårene at vi kan hente inn nye kunder og forsøke å ekspandere.

– Hadde avgiften faktisk blitt innført ville det gitt oss betydelig økte kostnader, og virksomheten ville aldri vært lønnsom, sammenfatter Hove Pettersen.

Han sier utvinning av kryptovaluta i dag på langt nær er like attraktivt som det var i 2017.

Det skyldes at kursen er lavere og at det kreves mer prosessorkraft for å grave enn tidligere, men også halveringen av «blockrewarden» som skjedde den 11. mai.

Umiddelbart etter en slik halvering ser minerne en halvering av lønnsomheten. Hvilket betyr at marginene i dag er historisk lave om man legger vanskelighetsgraden til grunn, argumenterer han.

– Ingen investerer masse penger i mining i dag basert på dagens situasjon. Gjør du det er det basert på en forventning om at kursen vil gå vesentlig opp.

Les også

Kommentarer (15)

Kommentarer (15)
Til toppen