- Ikke reis til Nord-Korea, Schmidt!

Amerikansk UD reagerer mot det som kan være en redningsaksjon.

- Ikke reis til Nord-Korea, Schmidt!
Amerikansk UD ser helst at Googles styreformann Eric Schmidt ikke reiser til Nord-Korea. Bilde: Bloomberg/All Over Press

USA liker dårlig reiseplanene til Googles styreformann Eric Schmidt.

Torsdag meldte nyhetsbyrået Associated Press (AP) at Google-toppen vil besøke Nord-Korea, verdens mest lukkede diktatur, en svoren fiende av USA – og trolig det siste landet i verden der internett er forbudt for vanlige folk, med unntak for makteliten.

Besøket som ikke er offisielt kunngjort beskrives som et privat initiativ og humanitært oppdrag, der Schmidt reiser i følget til diplomaten Bill Richardson, tidligere guvernør i delstaten New Mexico.

Dårlig timing

Gjør han alvor av planene må han trosse formaningene til det amerikanske utenriksdepartementet, som mener besøket er upassende.

- Schmidt og Richardson er godt kjente med vårt synspunkt om at timingen for et besøk er feil, sier UD-talsperson Victoria Nuland til presse i Washington torsdag, ifølge Bloomberg.

Hun siktet til oppskytingen Nord-Korea gjorde av en langdistanserakett i forrige måned, som USA og en rekke andre land har fordømt, og som har økt det allerede anstrengte konfliktnivået i regionen.

Mulig redningsaksjon

Bloomberg spekulerer i om Richardsons besøk kan være et forsøk på å få løslatt amerikaneren Kenneth Bae som ble arrestert i Nord-Korea i november.

Hvilke grunner Googles Eric Schmidt skulle ha for å være med er mindre klart. Kanskje dreier det seg om å klargjøre grunnen for en framtidig satsing av søkegiganten i landet.

Diktator Kim Jong-un varslet i en nyttårstale at Nord-Korea i 2013 skal «gjennomføre radikale endringer og skape store ting». I den første tv-talen av sitt slag på 19 år skisserte landets leder planene om å bli en økonomisk stormakt.

Representanter for nordkoreanske myndigheter gjestet i fjor Googles hovedkvarter i Mountain View i California, ifølge Associated Press.

    Les også:

Les mer om: