JUSS OG SAMFUNN

Ikke så enkelt å skru av Napster

I dag skal Napster.com stenge datamaskinene sine. Det trenger ikke å være slutten på det populære programmet, for kildekoden som må til for å starte sin 'egen' Napster ligger på Internett.

Napster Inc. ble onsdag denne uken pålagt å slå av sine rundt 100 tjenerdatamaskiner i påvente av rettsaken mot selskapet.

Recording Industry Association of America (RIAAA) fikk dommerens medhold i at Napster.com, som fungerer som en inngangsportal til nettverket av Napsterbrukere, muliggjør brudd på artisters og plateselskapers opphavsrett i stor skala.

Men Napstertjenesten, som består i å gi brukerne direkte adgang til MP3 musikkfiler på hverandres harddisker, trenger ikke gå gjennom Napster Inc.s proprietære nettverk, det er mengdevis av andre tjenerdatamaskiner rundt omkring på Internett, som brukerne kan finne ved hjelp av enkle navigeringsverktøy.

-- Stengningen av Napsters egne servere vil få liten betydning. Det er allerede mange andre servere man kan koble seg på med Napster eller andre tilsvarende klienter, sier Sten Morten Andersen, som jobber som programmerer for et oslofirma, og som har brukt både Napster og andre fildelingsprogrammer 'ganske mye'.

Andersen sier kildekoden som må til for å sette opp sin egen 'napsterlignende' tjenermaskin ligger lett tilgjengelig på Internett, og at det ikke er mye som skal til.

- Hvem som helst med en litt rask internettforbindelse og litt kjennskap til Unix/Linux vil kunne sette opp en server, sier Andersen til digi.no.

Les mer om Napster-saken:


Napster nekter å legge seg for å dø
Nix mer MP3 for Napster
MP3-pirater kjøper mer musikk
Platebransjen får kjeft av konservativ USA-senator
Napster slåss videre
Napster utestenger 230.142 nye brukere
Napster slippes i ny versjon
Metallica-tilhengere slår tilbake
Napster kaster ut 317 377 pirater
Napster må kanskje legge ned
Metallica har navnet på 335 435 Napster-pirater
Bygger sitt eget nettverk på nettet
Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.