OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Ikonene fra Windows 95 moderniseres – en skulle tro mer hadde skjedd på 26 år

Floppy-disken forsvinner ikke. Men en tjukkskjerm blir slanket når Sun Valley-prosjektet oppdaterer Windows-ikoner fra 90-tallet.

Ikonene som har fulgt Windows siden 90-tallet, skal oppgraderes. Men endringene fra 26 år gamle Windows 95 til høstens Sun Valley-oppgradering av Windows 10 ser ikke ut til å bli revolusjonerende.
Ikonene som har fulgt Windows siden 90-tallet, skal oppgraderes. Men endringene fra 26 år gamle Windows 95 til høstens Sun Valley-oppgradering av Windows 10 ser ikke ut til å bli revolusjonerende. Windows Latest/Digi.no
15. mai 2021 - 16:00

Sun Valley, som er kodenavnet på den visuelle oppgraderingen som er ventet i høstens 21H2-oppdatering av Windows, er varslet å gi Windows et kraftig forandret, mer moderne design, med  blant annet avrundede hjørner, flytende designelementer, nytt menydesign og dark mode.

Nå melder Windows Latest at Sun Valley-oppgraderingen også kommer til å bety en modernisering av de klassiske Windows-ikonene som har fulgt Windows mer eller mindre uforandret siden Windows 95.

I en testversjon (preview) Windows Latest har kikket på, har de funnet de nye ikonene i bibliotekfilen Shell32.dll. Den viktigste gjennomgående endringen er at det tredimensjonale uttrykket i det opprinnelige ikon-settet er endret til et flatere, mer todimensjonalt design.

Fra 90- til 70-tallslook?

Men den som tror at de 26 årene som er gått siden Windows 95 kom, skal synes veldig godt i de nye ikonene, blir nok skuffet. Av ikonene vi har sett, er endringen fra den gamle tjukkskjermen i dvale-ikonet til en mer tidsriktig flatskjerm den største moderniseringen.

Ellers har floppydisken overlevd, og teknologinettstedet Ars Technica, som også har omtalt det nye ikon-designet, mener at diskettstasjoner og mye av det andre datautstyret som vises i ikonene, ironisk nok har fått en 70- og 80-tallslook.

Ifølge Windows Latest skal også fargene ha blitt frisket opp, men det er det ikke lett å se av de publiserte skjermdumpene med nye og gamle ikoner.

Ser du forskjellen? De gamle ikonene til høyre, De Sun Valley-oppgraderte ikonene til venstre. Fotokollasj: Windows Latest/Digi.no

Kommer i oktober-november

Mange av ikonene i Shell32-dll-settet framstår som nærmest uforandret i forhold til de gamle ikonene de skal erstatte. Det er imidlertid ventet at flere ikoner vil bli oppgradert i kommende testversjoner av Windows.

21H2-oppdateringen med Sun Valley-designet er ventet å rulles ut til Windows-brukerne i oktober-november.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.