IKT-Norge ber media være mer kritisk i testing

PC-reperatøren Whitebox har fått gode skussmål av media i sine tester, men blir slaktet av FBI.

PC-reperatøren Whitebox har fått gode skussmål av media i sine tester, men blir slaktet av FBI.

Forbrukerombudet og FBI har rettet søkelys mot kundene som er blitt rammet av PC-repratøren Whitebox.

Nå ber IKT-Norge om hjelp fra media for å hindre at lignende episoder skal skje igjen.

- Det finnes selvsagt ingen garanti for at firmaer kan bli lagt ned, eller gå konkurs, eller at noe kan gå galt. Men jo mer informasjon forbrukerne har desto bedre, sier IKT-Norgesjef Per Morten Hoff.

Whitebox har ikke har vært i stand til å håndtere reklamasjoner, reprasjoner, eller innehatt et minimum av god forretningsskikk. NRK’s FBI har dokumentert dette ettertrykkelig. Og Forbrukerombudet har gjort mye for å hjelpe kundene som er blitt rammet av Whitebox.

Til tross for dette har Whitebox scoret meget godt i flere tester. Nå ønsker IKT-Norge at IT-media som gjennomfører denne type tester også ser på noen andre parametere. Gode tester er å anse som en kjøpsanbefaling til forbrukerne, og slik skal det være. Men IKT-næringens interesseorganisasjon ønsker at media også bør vurdere noen andre parametere.

Hvor solid er selskapet, kan det stå for en støyt dersom man skulle få mange reklamasjoner på en produktserie. Har selskapet mange betalingsanmerkninger. Og følger selskapet opp sentrale lover og forskrifter?

Dette er vital forbrukerinformasjon, mener IKT-Norge.

I tilfellet Whitebox burde noen alarmklokker ha ringt, om slike kriterier var lagt til grunn i tillegg til tekniske produktkriterier. Selskapet var registeret som et personlig ansvarlig selskap. Det vil si uten aksjekapital. Med minimalt med kapital i bakhånd kan det bli vanskelig for noen og enhver å yte service dersom man får reklamasjoner. Dette bør det også legges vekt på når man omtaler maskiner og de som står bak de.

Det bør også være enkelt å sjekke om selskapet er tilsluttet en godkjent returordning for EE-avfall. Dette er lovpålagt og de som ikke har en slik ordning på plass bryter loven, i tillegg snylter de på andre aktører i bransjen ved at de må ta deres kostnader når det gjelder innsamling og gjenvinning av deres produkter. IKT-Norge vil på selvstendig grunnlag varsle Statens Forurensningstilsyn om selskaper som bryter forskriften om EE-avfall. Elretur AS er en av de godkjente returordningene i landet for elektrisk og elektronisk avfall og drives av bransjen som et non-profittselskap nettopp for å ivareta miljøansvaret. Tilsluttede bedrifter til Elretur AS er offentliggjort på www.elretur.no

- Det er direkte tragisk at mange forbrukere føler seg lurt av Whitebox, og slike aktører må vi alle være på vakt i mot. Bransjen vil diskutere hvordan man eventuelt kan hjelpe forbrukere som bokstavlig talt blir sittende med skjegget i postkassen i denne saken, framholder Per Morten Hoff.

Til toppen