IKT NORGE

IKT-Norge langer ut mot Anders Anundsen: – Nå må du ordne opp!

I over en uke har politiet i hele Norge slitt med sine IT-systemer. IKT-Norge retter nå hard kritikk mot justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.
I over en uke har politiet i hele Norge slitt med sine IT-systemer. IKT-Norge retter nå hard kritikk mot justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Bilde: NTB Scanpix
4. nov. 2016 - 13:15

I over en uke har politiet hatt store problemer med et av sine viktigste dataverktøy. Inntil videre kan bare enkelte ansatte i noen distrikter bruke det.

Det er mulig å få til gode IT-systemer som fungerer hele tiden. Nå må det sørges for at vi har strakstiltak, sånn at vi har et operativt politi 24/7 – helt uavhengig av strømbrudd eller andre tekniske feil, sier administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid i IKT-Norge til digi.no.

Jobber på spreng

IT-folk hos politiet jobber på spreng med å identifisere og deretter få rettet den alvorlige feilen som gjør at ansatte i etaten landet rundt ikke får tilgang til straffesaksdata og en rekke dokumenter.

Politidirektoratet innrømmer at problemene kan bli langvarige

IKT-Norge krever nå at regjeringen gjør hastetiltak for å utbedre de kritiske it-systemene. Ifølge dem må justis- og beredskapsminister Anders Anundsen rydde opp i kaoset.

– Trenger stabile reserveløsninger

– I andre deler av samfunnet løser man problemer på samme måte. Man leier inn busser hvis togsett står stille. Justisministeren må ordne stabile reserveløsninger i påvente av at de underliggende problemene blir ordnet, krever Arnesen Austlid i IKT-Norge.

Heidi Arnesen Austlid mener at politiets datasystemer må rustes opp. Og det raskt. <i>Foto: Pressefoto</i>
Heidi Arnesen Austlid mener at politiets datasystemer må rustes opp. Og det raskt. Foto: Pressefoto

IKT-Norge peker på at det trengs mer overvåkning av systemene, og at politidirektoratet sliter med feil dimensjonering av IT-systemene som politiet benytter seg av i sitt daglige virke.

– Vi har grunn til å anta at dette påvirker andre som jobber innenfor justissektoren, som for eksempel med fremdrift i saker. Nå må vi løfte blikket og ordne politiets datasystem, sier Arnesen Austlid.

Bruker 900 millioner

Ifølge IKT-Norge er det grunn til at tro at redundansen hos politiets IT-systemer er for dårlig.

Justisminister Anders Anundsen forteller at det i perioden 2014-2016 er bevilget omlag 900 millioner kroner ekstra for å gjøre systemene til politiet mer robuste.

– Politidirektoratet har iverksatt en rekke tiltak for å redusere sårbarheten, men det gjenstår fortsatt et betydelig arbeid før vi er i mål. I tillegg er det avgjørende å utvikle og ta i bruk nye løsninger som legger til rette for bedre polititjenester og en vellykket gjennomføring av nærpolitireformen. Digitaliseringsstrategien som Politidirektoratet ferdigstiller i nær fremtid vil være sentral for videre prioriteringer av arbeidet, sier justis- og beredskapsministeren til digi.no.

Departementet har satt i gang tiltak

Anundsen sier at IKT-Norge bommer i sin kritikk av hans departement. 

– Politidirektoratet har allerede igangsatt flere tiltak for å bedre situasjonen, bl.a. annet for å sikre infrastruktur gjennom etablering av reserveløsninger. Videre er overvåkingen betydelig intensivert, og døgnkontinuerlig overvåking vil være på plass i januar 2017.

– Det hadde selvsagt vært ønskelig med reserveløsninger à la «buss for tog», men systemene er i stor grad gamle og støtter ikke slike reserveløsninger før de er modernisert eller erstattet. Det vil ta tid å fase ut nåværende fagsystemer, men på sikt bør politiet ha tilgang på reserveløsninger for de mest kritiske systemene, sammenfatter justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til digi.no.  

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier at politiet er i gang med å ruste opp sine IT-systemer. <i>Foto: NTB Scanpix</i>
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier at politiet er i gang med å ruste opp sine IT-systemer. Foto: NTB Scanpix
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.