RESULTATERFINANS

Illevarslende fra Oracle

Aksjekursen i utforbakke etter svak vekst og langt dårligere utsikter enn ventet.

Betyr nettskyens vekst at himmelen over Oracles hovedkvarter ikke lenger kan ventes å være like skyfri som da dette bildet ble tatt?
Betyr nettskyens vekst at himmelen over Oracles hovedkvarter ikke lenger kan ventes å være like skyfri som da dette bildet ble tatt? Bilde: Oracle
21. des. 2011 - 09:14

Oracle offentliggjorde i går sine tall for regnskapsårets andre kvartal, som ble avsluttet 30. november. De viser dårligere vekst enn ventet. Utsiktene for resten av regnskapsåret er nedjustert til langt under analytikernes forventninger. At vanskelige økonomiske tider i USA og Europa nå ser ut til å ramme også Oracle, sendte aksjekursen ned ni prosent i handel etter New York-børsenes stengetid.

Regnskapet for novemberkvartalet (pdf, 14 sider) viser at omsetningen økte med 2 prosent til 8,79 milliarder dollar, sammenliknet med samme kvartal i fjor.

For tre måneder siden, da tallene for første kvartal ble lagt fram, spådde Oracle en omsetningsvekst på mellom 5 og 9 prosent.

Det er helt ulikt Oracle at omsetningen havner så langt under målet. Finansdirektør Safra Catz innrømmet at kvartalet ikke gikk som de hadde trodd. Hun forklarer at sluttføringen av flere avtaler ble utsatt, særlig mot slutten av kvartalet, og at kundenes beslutningsprosesser ser ut til å ha blitt mer kompliserte.

Driftsutgiftene ble redusert med 2 prosent, slik at driftsresultatet ble bedret med 12 prosent til 3,11 milliarder dollar, mens nettoresultatet etter skatt økte med 17 prosent til 2,19 milliarder dollar. Det er med andre ord lite å utsette på selskapets lønnsomhet.

Mens inntekter knyttet til programvare økte med 7 prosent til 6,03 milliarder dollar, falt inntektene fra salg og support av maskinvare med 10 prosent til 1,58 milliarder dollar. Selve omsetningen av maskinvare falt med 14 prosent til 953 millioner dollar.

Det betraktes også som illevarslende at salget av nye programvarelisenser økte med bare 2 prosent, til 2,05 milliarder dollar. Nedgang i maskinvaresalg, og svak vekst innen nye programvarelisenser svekker utsiktene for inntekter fra oppdateringer og support.

For inneværende kvartal venter Oracle en omsetningsvekst på mellom 1 og 5 prosent sammenliknet med tredje kvartal i regnskapsåret 2010–2011. Catz sier at veksten i omsetningen av nye programvarelisenser vil gjøre et hopp til 10 prosent, mens maskinvareomsetningen vil falle med mellom 5 og 15 prosent.

De reduserte utsiktene ble umiddelbart tolket som tegn på sårbarhet, og utløste et fall i aksjekursen på 9 prosent da de ble kjent etter børsens stengetid.

Merk at analytikerne som uttaler seg til Bloomberg, begge anbefaler å kjøpe Oracle-aksjer.

Oracle utvikler sin forretningsmodell i tråd med to trender innen bedrifts-IT: De tilbyr nettskytjenester innen applikasjoner, database, mellomvare og Java fra sin nye «Oracle Public Cloud», og de tilbyr ferdige samspillende pakker av dedikert maskinvare og applikasjoner, med løfter om mangedoblet ytelse for en brøkdel av investeringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.