Indonesia neste for Blackberry

Aksjen kraftig opp etter enda et milliardtap.

Indonesia neste for Blackberry
Toppsjef John Chen i Blackberry har en plan som investorene ser ut til å tro på. Bilde: Blackberry

Kanadiske Blackberry, leverandør av smartmobiler og kommunikasjonstjenester, publiserte fredag sine tall for regnskapsårets tredje kvartal, ut 30. november.

Omsetningen havnet på 1,2 milliarder dollar, ned 56 prosent fra samme kvartal i fjor. Kvartalet ble belastet med 266 millioner dollar i restrukturering og 2,7 milliarder dollar i nedskrivning. Uten disse hadde bunnlinjen vært minus 354 millioner dollar. Med dem gjør Blackberry opp kvartalet med et nettoresultat på minus 4,4 milliarder dollar.

I kvartalet ble det, verden over, solgt 1,1 millioner Blackberry-enheter. Da selskapet var på topp, i fjerde kvartal 2010, solgte Blackberry (som da het RIM) 14,6 millioner enheter.

Aksjen falt over fem prosent, til 5,94 dollar, straks tallene ble kjent. Det eneste investorene kunne trøste seg med, var at kontantbeholdningen hadde økt fra 2,6 milliarder dollar ved utgangen av forrige kvartal, til 3,2 milliarder dollar.

Så fortalte John Chen, Blackberrys toppsjef de siste 45 dagene, hva han har tenkt å gjøre framover.

Da spratt aksjen opp til 7,22 dollar.

Chen har en plan. Han har inngått en femårig avtale med den Taiwan-baserte produsenten Foxconn: De overtar selve produksjonen av Blackberry-mobiler. Detaljene i denne avtalen er ikke kjent, bortsett fra at Blackberry betaler Foxconn og at de to selskapene deler på omsetningen.

Chen forklarte at Blackberrys største problem er usolgt lagerbeholdning. Avtalen med Foxconn betyr at de overtar ansvaret for å dimensjonere produksjon etter etterspørsel. Det er snakk om en ren produksjonsavtale: Blackberry overgir ingen av sine immaterielle rettigheter.

Da vil Blackberry få friere hender til å fokusere selskapet på programvare og tjenester, som skal kunne selges til brukes uavhengig av hva slags mobiltelefon man har. Bedrifter som i sin tid valgte Blackberry på grunn av den krypterte meldingstjenesten, kan fortsette å bruke den uansett hva slags mobiler de ansatte har til rådighet. Meldingstjenesten er i dag tilgjengelig for både iPhone og Android. Den skal ha fått 40 millioner brukere på disse plattformene de siste 60 dagene. Et antall Android-leverandører forhåndsinstallerer Blackberrys meldingsapp på sine enheter.

Det nyeste kvartalsregnskapet viser at tjenester står for 53 prosent av Blackberrys omsetning, mot 40 prosent for maskinvare.

Nye Blackberry-mobiler skal produseres ved et nytt Foxconn-anlegg i Indonesia, samt i Mexico. De skal rettes mot markeder i Sørøst Asia og Latin Amerika, der Blackberry fortsatt har brukbare markedsandeler. Prøveproduksjon av en ny modell, kodenavn Jakarta (Indonesias hovedstad), er i gang. Mobilen skal lanseres i Indonesia i april 2014.

Det skal være sikkerhetshensyn som gjør at Blackberry ikke er villig til å la Foxconn bruke anlegg i Kina til å produsere deres enheter.

John Chen har tidligere vært styreleder i Sybase: Han gis mye av æren for snuoperasjonen der før Sybase ble solgt til SAP i 2010. Han kom til Blackberry som erstatning for Thorsten Heins, hvis redningsplan for Blackberry var å selge selskapet. Heins mislyktes, og fikk sparken. Chen har siden rystet Blackberry ved å kvitte seg med flere ledere i Blackberry.

Les mer om: