Ingen angst for mobil-kaos

Når klokka slår tolv på nyttårsaften er tiden inne for sjampis, raketter og nyttårsklemmer. Og et par millioner SMS-meldinger og mobilsamtaler som får nettverket til å ynke seg.

Da 1999 tippet over i 2000 var det hektisk på mobilnettet. Nyttårsaften ifjor ble det sendt tilsammen 2,7 millioner SMS-meldinger på Telenors nett, og ifølge Telenor Mobils Esben Tuman Johnsen er det svært mange som kommer på idéen om å ringe sin familie, sine venner og alle dem de kjenner akkurat idet svartkruttet begynner å eksplodere rundt ørene på oss.

- Hvis du prøver akkurat klokka tolv, så kan det hende tekstmeldingen din havner i kø og nettverket er utilgjengelig , sier assisterende informasjonssjef Tuman-Johnsen, som beroliger med at SMS-programvaren i mobilnettet er oppgradert, og at det er tatt høyde for økt trafikk.

Sentralene ble oppgradert i fjor høst, da tekstmeldingene begynte å bli det foretrukne kommunikasjonsmiddel for mange mennesker.

Også Netcom er forberedt på høyt trykk i mobilnettet idet begge viserne peker rett opp den 31. desember.


- Vi vet jo av erfaring at trykket blir større på visse dager, og nyttårsaften er en sånn dag, sier Guri Wormdahl.

Netcom kjørte, i likhet med mange andre, omfattende tester av nettverket for å forberede seg på mulige Y2K-problemer, og er trygge på at ingenting skal krasje.

- Det er folk på jobb, og vi følger med. Men det er ikke snakk om at noenting bryter sammen, det blir heller midlertidige forsinkelser.

Telenors mobilnetthar hatt en sterk økning i SMS-trafikk siden ifjor høst. Da lå gjennomsnittet på 1,5 millioner meldinger per dag, mens snittet nå er oppe i 2,5 millioner daglig.

Tuman-Johnsen og Wormdahl oppfordrer folk til å planlegge litt, og ikke prøve å kontakte hele slekta og alle man kjenner i de hektiske minuttene rundt midnatt.

Sitter du oppe til halv to på natten, så slipper du nok problemer.

Til toppen