KARRIERE

«Ingen» er arbeidsledig i IT-bransjen

IT-bedriftene har lenge slitt med rekrutteringen. Og verre skal det bli, viser nye tall fra NAV.

5. mai 2008 - 13:11

I 2003 var det triste tilstander i IT-bransjen der bedrifter enten fusjonerte for å klare seg eller sa opp folk i hopetall. Det gav seg utslag i ledighetstallene som da var på rekordhøye 3.000 ledige i snitt.

IT-ledige etablerte nettverket New Monday med samlinger mellom fristilte datafolk og potensielle oppdragsgivere. Nettverket bestod av ressurssterke mennesker med verdifull IT-kompetanse som altså ville selge seg inn til kommende arbeidsgivere på nettverksmøtene.

I dag, bare fire år senere, har pendelen snudd fullstendig. Nå er det arbeidsgivere som arrangerer nettverksmøter og som selger seg inn til potensielle ansatte. De lokker med alt fra signon-fees ved kontraktsinngåelse, luksusmiddager, fleksible ordinger og solide lønninger.

digi.no har fulgt IT-ledigheten nøye, måned for måned, år for år. Helt siden 2004 har ledigheten gått jevnt nedover. Først under 3000-grensen i 2005, så under 2000-grensen i 2006 og i fjor så vi at tallet beveget seg under den psykologiske 1000-grensen.

NAV har lenge spådd en utflating i ledigheten, men også forrige måned viste et dramatisk fall.

Ledighetstallet stupte med hele 31 prosent målt fra april i fjor. Apriltallene viser at det nå bare er 652 IT-ledige i landet.

Samtidig er det nok å velge mellom av nye stillinger. I alt var det utlyst 1.419 ledige IT-stillinger som er en vekst på tre prosent målt fra april i fjor.

IT-bransjen synes å være blant de næringer som har sterkest fall i ledigheten.

- Mens ledigheten gikk ned med 31 prosent i april for denne bransjen, var den totale nedgangen på bare 18 prosent, forteller underdirektør Hans Kure til digi.no.

Det er likevel naturlig at det er en dupp i ledigheten i april og mai, mener Kure. I januar og i august er det normalt flere registrert ledige ettersom det er mange nye som enten er ferdig utdannet eller har avsluttet et arbeidsforhold og melder seg ledige.

- Vi forventer en utflating i IT-bransjen, men den ser ut til å drøye utover det vi trodde. Vi ser at det er en finansiell uro i USA som kan forplante seg videre til Norge, men vi behøver ikke på langt nær bli rammet på samme måte, sier Kure.

IT-ledigheten i IT-bransjen var for mars måned på 1 prosent, som er rekordlavt.

Andre bransjer som har toppet behov for nye mennesker er bygg og anleggsbransjen. Men i denne bransjen har det nå begynt å flate ut.

Det er spesielt stor etterspørsel etter konsulenter på SAP, .net og SOA (tjenesteorientert arkitektur) bransjen etterspør.

NAVs bedriftundersøkelse i fjor høst avdekket et stort udekket behov for arbeidskraft blant systemutviklere og programmerere, elektronikk- og telekommunikasjonsingeniører/-teknikere samt dataingeniører/-teknikere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.