Ingen julepriskrig på PCer i Norge

Ingen julepriskrig på PCer i Norge

For å redde julesalget, går det nå mot priskrig i PC-bransjen i USA. Den norske PC-bransjen tror de redder seg.

PC-bransjen bet seg i underleppen da Microsoft fortalte de skulle lansere Vista i november og januar. For fjerdekvartal er toppkvartalet når bedriftene handler ferdig budsjettene sine og privatkundene gjør juleinvesteringer.

Frykten har vært at kundene skal utsette PC-kjøpene sine for både å få med seg Vista og være sikre på at maskinene takler Vista.

I går skrev digi.no at tall fra verdens største meglerhus, Goldman Sachs, viser at salget av hovedkort til PC-produsentene nå faller.

Og nå melder store amerikanske butikkjeder at de planlegger priskutt og priskrig for å opprettholde salget til privatkundene i det viktige julesalget. Analysebyrået Current Analysis, som følger det amerikanske julesalget hver uke, spår lavere snittpriser i julesalget.

Dette bekreftes fra Elkjøp-lignende kjeder som Circuit City og produsenter som Sony, skriver Wall Street Journal. IDC har de mest dystre tallene og spår en stor oppbremsning.

Men her i Norge skinner solen som vanlig - til glede for PC-bransjen og til en skuffelse for kunder som kunne ha håpet på ekstra rabatter.

digi.no har snakket med HP, Dell og Komplett.no, tre av de største PC-selgerne i Norge. Komplett selger opp mot 120.000 PCer i året i løse deler og telles derfor ikke på den offisielle statistikken.

De melder alle om et vanlig eller faktisk økende salg. Komplett melder at Intels Core2-brikker har løftet salget og HPs røper at salget stiger, ikke faller.

- Vi ser ikke noe fall, heller det omvendet. Det er bærbart som er i vinden i privatmarkedet og vi selger alt det vi kan få tak i og litt til, forteller markedssjef på PC hos HP Norge, Ingeborg Flønes, til digi.no.

Hun og markedsdirektør i Dell Norge, Hans Kristian Seime påpeker at den norsk økonomien er svært god om dagen og at nordmenn handler det de trenger når de trenger det.

De påpeker også at kundene nå får gratis oppgradering til Vista når den kommer med på kjøpet.

Men det gjenstår et stort spørsmål: Microsoft offentliggjorde i dag at Vista skal lanseres 30. november - sammen med Office 2007. En massiv markedskampanje og mye oppmerksomhet i både IT-presse og vanlige medier vil føre til at vanlige kunder blir mer oppmerksomme på Vista.

Her kan du lese om lanseringsplanene.

Det er derfor for tidlig å fastslå at den norske PC-bransjen går klar av en Vista-brems.

- God informasjon til kundene blir viktig, påpeker Seime over digi.no.

De norske utgavene av alle Vista - både til privat- og bedriftskunder vil trolig være klare i slutten av januar eller tidlig i februar.

Til toppen