RESULTATERFINANS

Ingen kjøpefest på børsen

Kraftig oppgang på Hongkong-børsen førte til ny oppgang for teknologiaksjene på Oslo Børs onsdag, men noen kjøpefest ble det ikke. IT-indeksen endte opp 2,57 prosent.

Eirik Flaa
14. jan. 1998 - 19:37

En oppgang på Hongkong børsen på rundt syv prosent i natt norsk tid, ga ikke den helt store reaksjonen for aksjene på Oslo Børs. Totalindeksen endte opp 1,6 prosent, og av delindeksene var det igjen IT-indeksen som gikk best. I løpet av onsdag krøp indeksen opp 2,57 prosent, og landet på 1191,5 poeng som til tross for to dager med oppgang fortsatt ligger godt under fredagens sluttnivå på 1224,97 poeng.

- Hongkong-børsen har vært den toneangivende de siste ukene. Tatt i betraktning at Oslo Børs er en av de mest volatile børsene hadde nok mange ventet en sterkere reaksjon på oppgangen i Hongkong, sier en analytiker til digi.no.

Størst utslag onsdag ble det for Evercom Network, som endte opp 14,29 prosent til ny notering 26 kroner. Oppgangen er imidlertid svakt fundert ettersom det bare ble omsatt 1000 aksjer i selskapet. Annerledes er det med fjorårets børsvinner, Tandberg. Aksjen endte opp 5,9 prosent til 136,50 etter at det ble omsatt hele 236.000 aksjer.

- Alle de tidligere Tandberg-selskapene er i større og mindre grad eksponert overfor Asia-markedene, men det viktigste for disse selskapene er likevel den høye risikoprofilen. Alle er priset på svært høy P/E, og endringer i markedets risikopreferanser er derfor svært avgjørene, sier analytikeren og refererer til kurslisten som viser at både Ask og Tandberg Data var blant vinnerne onsdag. De to avleggerne av gamle Tandberg endte opp henholdsvis 4,23 og 2,5 prosent til respektive 74 og 61,50 kroner.

Også Merkantildata utviklet seg positivt onsdag. Etter en oppgang på 13 kroner til 256 kroner er aksjen nå sterkere enn den var før den katastrofale børsdagen som innledet uka. I tillegg til generell oppgang i markedet, kan mye av Merkantildatas positive kursutvikling i dag forklares med den nordiske samarbeidsavtalen med IBM som ble kjent igår ettermiddag. Børsmeldingen på nyheten kom ikke før klokka 08.30 onsdag morgen og det største utslaget kom derfor i dag.

Også Opticom fikk et løft i dag, etter at selskapet for første gang på lenge ga lyd fra seg. Like før børsen stengte i ettermiddag kom det melding om at det svenske datterselskapet Fast Internet Transfer har fått en kontrakt med et stort internasjonalt selskap. Avtalen innebærer et forprosjekt som tar sikte på å evaluere bruken av Fast Internet Transfers teknologi innenfor visse segmenter av digital billedteknologi. Aksjen endte opp 10 kroner til 110 kroner - et ikke unormalt utslag for denne svært volatile aksjen.

Aktiviteten var moderat på Oslo Børs onsdag. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 1173,9 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.