Ingen rask løsning på IT-konflikten

 

Ingen rask løsning på IT-konflikten
Statssekretær Paul Chaffey har fått klar beskjed om hvordan konflikten som bremser digitaliseringen skal løses. Selv sier han det er for tidlig å komme med en løsning. Bilde: Espen Zachariassen

De langvarige samarbeidsproblemene mellom IT-direktoratet Difi og Altinn ved Brønnøysundregistrene ser ikke ut til å bli løst med det første.

Begge ber sine respektive eierdepartement om å rydde opp snarest mulig, men verken Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) eller Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) gir signaler om at dette er en hastesak.

Det står i kontrast til evalueringsrapporten om Difi fra Agenda Kaupang, som slår fast at konflikten går utover regjeringens fanesak om å digitalisere offentlig sektor.

Ryddesjau

Rekken av "varslere" begynner å bli lang.

Fra før har Difi-rapporten dokumentert situasjonen gjennom intervjuer med ansatte begge steder. Her kalles forholdet en maktkamp.

Difi-sjef Ingelin Killengren er åpen om utfordringene i sin rapport til KMD.

Også Brønnøysundregistrene svarer åpent på spørsmål fra digi.no om situasjonen for Altinn.

Næringslivet har kommet på banen, der Abelia-sjef Håkon Haugli ber staten rydde opp. Hans oppskrift er flytte en rekke Difi-oppgaver over til Altinn hos Brønnøysundregistrene.

Kjernen i problemet er at oppgavene til Difi og Altinn er overlappende, så man ikke helt vet hvem som har ansvar for hva. En konsekvens er dobbelt opp av løsninger, først og fremst for digital post.

Les også: Altinn har ferdig løsning, men regjeringen vil kjøpe nytt

Satser på utvalg

Statsrådene Jan Tore Sanner (KMD) og Monica Mæland (NFD) sitter med nøkkelen ved å samkjøre sine retningslinjer til henholdsvis Difi og Altinn. Det er beskjeden fra Agenda Kaupang, Difi, Altinn og Abelia.

Verken KMD eller NFD gir inntrykk av at de hiver seg rundt for å løse floken.

Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Næringsdepartementet beskriver forholdet som at "Brønnøysundregistrene og Difi har arbeidsområder som ligger tett opp mot hverandre."

- Det er derfor viktig at det er god koordinering mellom KMD og NFD, sier han. I praksis satser han blant annet på at samarbeidet i "Statssekretærutvalget for IKT" skal gjøre jobben.

Utvalget har fungert i et drøyt år og tar opp utfordringer med blant annet styring, organisering og gjennomføring av statlige IKT-initiativer.

For tidlig

KMD kan ikke antyde når ting kommer til å skje.

- Det er åpenbart overlappende oppgaver og ansvar. Vi har nå Agenda Kaupang sin rapport til vurdering, sammen med Difis egne vurderinger av den. Hva løsningen blir er det for tidlig å si noe om, lyder responsen fra statssekretær Paul Chaffeys i KMD.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.