Ingen står lenger over Hermansen

Tormod Hermansen kan krones som nordens telekonge. I løpet av torsdagen feide han all tvil til side om det blir en fusjon mellom Telenor og Telia. Snart kan han bekle sjefsstillingen i et av Europas største teleselskap.

Tormod Hermansen kan krones som nordens telekonge. I løpet av torsdagen feide han all tvil til side om det blir en fusjon mellom Telenor og Telia. Snart kan han bekle sjefsstillingen i et av Europas største teleselskap.

For de siste ukenes spetakkel i svenske og norske aviser om spørsmål knyttet till fusjonen har ikke betydd noen ting.

Avtalen som ble inngått av Telenor og Telias eiere; Samferdselsdepartementet og Næringsdepartementet, den 31. mars i år og signert for all offentlighet dagen etter, er den som fortsatt gjelder.

Uten en eneste endring.

Tormod Hermansen var til og med rådgiver for den svenske næringsminister Björn Rosengren da han natt til i går skrev et brev til sin norske ministerkollega Dag Jostein Fjærvoll.

Brevet ble sendt for å avklare støyen som var skapt rundt flere elementer i avtalen, og Rosengren ba Hermansen om å komme over til Stockholm, slik at brevet ikke skulle levne noen tvil om hva som var den svenske eiernens standpunkt til fusjonen.

- De siste ukene opplevde vi i Telenor, vårt styre og våre eiere, betydelig usikkerhet i forhold til hva de svenske eierne ønsket i denne saken, sa Hermansen på gårsdagens pressekonferanse.

- Vi opplevde at usikkerheten var skapt av de svenske eierne. Derfor var det viktig at de svenske eierne avklarte sitt standpunkt til fusjonen.

I brevet gjør Rosengren det klart at avtalen av i vår - inkludert vedlegg - er den som gjelder og som skal respekteres.

Hermansen karakteriserer dette brevet som avgjørende for at fusjonen nå kan sies å være i boks, med unntak av EU-kommisjonens formelle godkjennelse som ventes i oktober.

- Det var også viktig at Rosengren uttrykte tillit til administrasjonen og ledelsen i det nye selskapet, sa Hermansen, med tanke på seg selv og diskusjonen om sin egen stilling, bart og fotformsko.

- All tvil om min stilling er ryddet av veien, konstaterte Telenor-sjefen, for et samlet pressekorps i Oslo torsdag ettermiddag.

Hermansen kunne også fornøyd konstatere at avtalen mellom de svenske og norske eierne fra i vår står som den ble skrevet, uten endringer.

- Vi har ikke gitt noe, sa han, og karakteriserte den opphetede offentlige debatten om fusjonen som "en krangel".

Det betyr blant annet at delingsforholdet i det nye selskapet skal være 60/40 - i Telias favør.

Telias konsernsjef, Jan-Åke Kark, går nå inn som styreleder i det nye teleselskapet, noe Hermansen uttrykte tilfredsstillelse med.

Den svenske regjeringen skal etter avtalen oppnevne de to første visekonsernsjefene i det nye teleselskapet, noe som betyr at en stilling nå står ubesatt.

Hermansen understreket at Kark ikke blir en arbeidende styreleder i selskapet, selv om han fra starten vil bruke mye tid på selskapet.

Hermansen erkjente at forholdet til et av de svenske fagforbundene som organiserer Telia-ansatte ikke hadde vært det aller beste, men sier han vil bruke mye tid på organisasjonene i det nye selskapet.

Hermansen avviste på pressekonferansen at han noen gang hadde truet med å gå som sjef for det nye selskapet, med følgende svar:

- Det ville neppe vært noen trussel mot noen.

Til toppen