TELEKOM

Ingen står lenger over Hermansen

Tormod Hermansen kan krones som nordens telekonge. I løpet av torsdagen feide han all tvil til side om det blir en fusjon mellom Telenor og Telia. Snart kan han bekle sjefsstillingen i et av Europas største teleselskap.

Frode Eriksen
24. sep. 1999 - 07:55

For de siste ukenes spetakkel i svenske og norske aviser om spørsmål knyttet till fusjonen har ikke betydd noen ting.

Avtalen som ble inngått av Telenor og Telias eiere; Samferdselsdepartementet og Næringsdepartementet, den 31. mars i år og signert for all offentlighet dagen etter, er den som fortsatt gjelder.

Uten en eneste endring.

Tormod Hermansen møter pressen. <i>Foto:  Frode Eriksen</i>
Tormod Hermansen møter pressen. Foto:  Frode Eriksen

Tormod Hermansen var til og med rådgiver for den svenske næringsminister Björn Rosengren da han natt til i går skrev et brev til sin norske ministerkollega Dag Jostein Fjærvoll.

Brevet ble sendt for å avklare støyen som var skapt rundt flere elementer i avtalen, og Rosengren ba Hermansen om å komme over til Stockholm, slik at brevet ikke skulle levne noen tvil om hva som var den svenske eierens standpunkt til fusjonen.

- De siste ukene opplevde vi i Telenor, vårt styre og våre eiere, betydelig usikkerhet i forhold til hva de svenske eierne ønsket i denne saken, sa Hermansen på gårsdagens pressekonferanse.

- Vi opplevde at usikkerheten var skapt av de svenske eierne. Derfor var det viktig at de svenske eierne avklarte sitt standpunkt til fusjonen.

I brevet gjør Rosengren det klart at avtalen av i vår - inkludert vedlegg - er den som gjelder og som skal respekteres.

Hermansen karakteriserer dette brevet som avgjørende for at fusjonen nå kan sies å være i boks, med unntak av EU-kommisjonens formelle godkjennelse som ventes i oktober.

- Det var også viktig at Rosengren uttrykte tillit til administrasjonen og ledelsen i det nye selskapet, sa Hermansen, med tanke på seg selv og diskusjonen om sin egen stilling, bart og fotformsko.

- All tvil om min stilling er ryddet av veien, konstaterte Telenor-sjefen, for et samlet pressekorps i Oslo torsdag ettermiddag.

Hermansen kunne også fornøyd konstatere at avtalen mellom de svenske og norske eierne fra i vår står som den ble skrevet, uten endringer.

- Vi har ikke gitt noe, sa han, og karakteriserte den opphetede offentlige debatten om fusjonen som "en krangel".

Det betyr blant annet at delingsforholdet i det nye selskapet skal være 60/40 - i Telias favør.

Telias konsernsjef, Jan-Åke Kark, går nå inn som styreleder i det nye teleselskapet, noe Hermansen uttrykte tilfredsstillelse med.

Den svenske regjeringen skal etter avtalen oppnevne de to første visekonsernsjefene i det nye teleselskapet, noe som betyr at en stilling nå står ubesatt.

Hermansen understreket at Kark ikke blir en arbeidende styreleder i selskapet, selv om han fra starten vil bruke mye tid på selskapet.

Hermansen erkjente at forholdet til et av de svenske fagforbundene som organiserer Telia-ansatte ikke hadde vært det aller beste, men sier han vil bruke mye tid på organisasjonene i det nye selskapet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Hermansen avviste på pressekonferansen at han noen gang hadde truet med å gå som sjef for det nye selskapet, med følgende svar:

- Det ville neppe vært noen trussel mot noen.

Opensignal-tabell
Les også

Telenor og Telia sliter med fart og dekning i Sverige

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.