Anniversary Update

Innfører strengere krav til drivere i Windows 10

Må være signert av Microsoft.

Den kommende oppdateringen til Windows 10 vil innføre strengere krav til drivere. Forhåpentligvis betyr det bedre sikkerhet uten økte vanskeligheter for brukerne.
Den kommende oppdateringen til Windows 10 vil innføre strengere krav til drivere. Forhåpentligvis betyr det bedre sikkerhet uten økte vanskeligheter for brukerne. (Bilde: Robert Galbraith / Reuters)

Må være signert av Microsoft.

Microsoft skal med den kommende Anniversary-oppdateringen, som vil øke versjonsnummeret til operativsystemet fra 1511 til 1607, innføre strengere krav til «kernel mode» enhetsdrivere. Dette skriver nettstedet I Programmer som viser til et blogginnlegg Microsoft publiserte i juli.

I utgangspunktet betyr dette at alle slike drivere må være digitalt signert av Microsoft for å kunne brukes sammen med operativsystemet. 

Planene om å innføre slike krav ble kunngjort allerede i april 2015, så de fleste maskinvareleverandører bør ha hatt god tid til å skaffe til veie slike drivere, før Microsoft nå faktisk gjennomfører planene. 

Les også: De gikk hardt ut med milliardmål, nå innrømmer de at det ikke er realistisk

Flere unntak

Det er likevel ikke slik at Windows 10 vil slutte å fungere på pc-er med eldre maskinvare fra en leverandør som kanskje ikke engang eksisterer lenger. Regelen gjelder kun for nye drivere i forbindelse med ren installasjon på en pc, og kun på pc-er hvor Secure Boot er aktivert. 

Drivere som er signert med et gyldig kryssertifikat datert tidligere enn 29. juli 2015, vil også kunne brukes. 

Pc-er som oppgraderes til Windows 10 Anniversary Update fra en eldre Windows-versjon –enten dagens Windows 10, Windows 8.1 eller Windows 7 – skal ikke være berørt av disse nye driverkravene i det hele tatt. 

«User mode» og «kernel mode»

Windows veksler mellom i kjøre i to ulike moduser, «user mode» og «kernel mode». De sentrale delene av operativsystemet, inkludert de fleste enhetsdrivere, kjøres i kernel mode. Applikasjoner og en enkelte drivere, kjøres derimot i user mode. 

Den kanskje viktigste forskjellen mellom de to modusene, at mens applikasjoner og annet som kjøres i user mode, har sitt eget private, virtuelle minneområde som ikke kan modifiseres av andre applikasjoner. All programvare som kjøres i kernel mode deler derimot et felles virtuelt adresserom. Kernel mode-driverne er ikke isolert fra resten av operativsystemet og kan dermed kompromittere minnet til annen kernel mode-programvare, enten med hensikt eller på grunn av feil.

Kernel mode og user mode i Windows.
Kernel mode og user mode i Windows. Foto: Microsoft

Dersom en kernel mode-driver krasjer, krasjer hele operativsystemet. Microsoft har mer informasjon om de to modusene på denne siden.

Kommentarer (21)

Kommentarer (21)
Til toppen