Den kommende oppdateringen til Windows 10 vil innføre strengere krav til drivere. Forhåpentligvis betyr det bedre sikkerhet uten økte vanskeligheter for brukerne. (Bilde: Robert Galbraith / Reuters)

Anniversary Update

Innfører strengere krav til drivere i Windows 10

Må være signert av Microsoft.

Microsoft skal med den kommende Anniversary-oppdateringen, som vil øke versjonsnummeret til operativsystemet fra 1511 til 1607, innføre strengere krav til «kernel mode» enhetsdrivere. Dette skriver nettstedet I Programmer som viser til et blogginnlegg Microsoft publiserte i juli.

I utgangspunktet betyr dette at alle slike drivere må være digitalt signert av Microsoft for å kunne brukes sammen med operativsystemet. 

Planene om å innføre slike krav ble kunngjort allerede i april 2015, så de fleste maskinvareleverandører bør ha hatt god tid til å skaffe til veie slike drivere, før Microsoft nå faktisk gjennomfører planene. 

Les også: De gikk hardt ut med milliardmål, nå innrømmer de at det ikke er realistisk

Flere unntak

Det er likevel ikke slik at Windows 10 vil slutte å fungere på pc-er med eldre maskinvare fra en leverandør som kanskje ikke engang eksisterer lenger. Regelen gjelder kun for nye drivere i forbindelse med ren installasjon på en pc, og kun på pc-er hvor Secure Boot er aktivert. 

Drivere som er signert med et gyldig kryssertifikat datert tidligere enn 29. juli 2015, vil også kunne brukes. 

Pc-er som oppgraderes til Windows 10 Anniversary Update fra en eldre Windows-versjon –enten dagens Windows 10, Windows 8.1 eller Windows 7 – skal ikke være berørt av disse nye driverkravene i det hele tatt. 

«User mode» og «kernel mode»

Windows veksler mellom i kjøre i to ulike moduser, «user mode» og «kernel mode». De sentrale delene av operativsystemet, inkludert de fleste enhetsdrivere, kjøres i kernel mode. Applikasjoner og en enkelte drivere, kjøres derimot i user mode. 

Den kanskje viktigste forskjellen mellom de to modusene, at mens applikasjoner og annet som kjøres i user mode, har sitt eget private, virtuelle minneområde som ikke kan modifiseres av andre applikasjoner. All programvare som kjøres i kernel mode deler derimot et felles virtuelt adresserom. Kernel mode-driverne er ikke isolert fra resten av operativsystemet og kan dermed kompromittere minnet til annen kernel mode-programvare, enten med hensikt eller på grunn av feil.

Kernel mode og user mode i Windows.
Kernel mode og user mode i Windows. Foto: Microsoft

Dersom en kernel mode-driver krasjer, krasjer hele operativsystemet. Microsoft har mer informasjon om de to modusene på denne siden.

Kommentarer (21)

Kommentarer (21)
Til toppen