INNSIKT: Avlytting

I følsomme samtaler? Ikke ta med deg disse inn på møterommet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet avslørte flere lite kjente avlyttingsteknikker.

Støykansellerende hodetelefoner kan utgjøre en avlyttingsrisiko selv om de ikke har noen brukerrettet mikrofon, slik denne Bose QC 25-hodetelefonen har.
Støykansellerende hodetelefoner kan utgjøre en avlyttingsrisiko selv om de ikke har noen brukerrettet mikrofon, slik denne Bose QC 25-hodetelefonen har. (Foto: Harald Brombach)

Nasjonal sikkerhetsmyndighet avslørte flere lite kjente avlyttingsteknikker.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I forrige uke arrangerte Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) den årlige Sikkerhetskonferansen. I tillegg til mange aktuelle foredrag og diskusjoner, gir denne konferansen i ofte et lite innblikk hva denne delen av Norges hemmelige tjenester driver med til daglig.

Årets konferanse var intet unntak. Under et foredrag hvor vi ikke fikk lov til å fotografere, fikk vi vite litt om hvordan NSM jobber for å sikre møterom mot uønsket avlytting. Dette i henhold til paragraf 5.5 i Sikkerhetsloven

Den ene av foredragsholderne var seksjonssjef Hans-Petter Gundersen. Den andre har NSM bedt om at får være anonym.

Les også: Pratsomme wifi-enheter kan avsløre overraskende mye om brukeren

Sikrer mot avlytting

Noe av jobben disse gjør, er å kontrollere at møterom ikke kan avlyttes. Dette inkluderer også møterom på relativt offentlige steder som konferansesentre og hoteller. Foredragsholderne fortalte om en del avlyttingsmuligheter som de fleste nok ikke har tenkt på. 

De to startet likevel med noen nokså kjente eksempler. 

Det ene handlet om vinduer. De fleste som har besøkt mange møterom, har nok opplevd at det slett ikke er sjelden at det er god utsikt fra slike rom. Et problem med dette er det ikke bare at dette ofte åpner for innsyn for uvedkommende, kanskje på flere hundre meters hold. Det gjør også avlyttingsmulighetene gode. 

Budskapet var at det i det hele ikke bør holdes sensitive samtaler i rom der det finnes vinduer. Lyd skaper vibrasjoner, og slike vibrasjoner i vindusglasset eller andre synlige objekter i rommet, som et papirark, kan leses av med laser. 

– Man må også tenke på at man kanskje ikke er alene i bygget, sa de to. 

Les også: Sikkerhets­myndig­hetene anbefaler denne vesle mobilpluggen

Akselerometer

Avlytting er også mulig gjennom vegg- eller gulvkonstruksjoner. En halv meter med betong er ikke nødvendigvis noen hindring, og mye lyd kan spres gjennom ventilasjonsanlegget. 

For å lytte på denne måten, brukes ofte et akselerometer, som fungerer som et stetoskop, bare med bedre forsterkning. Ifølge foredragsholderne er dette ikke spesielt dyrt. 

Deretter kom NSM-representantene over på avlyttingsmetoder som nok ikke er like kjente, men som har vært aktuelle i forkant av sensitive møter. 

Høyttaleren er også en mikrofon

– Det er lite som skiller en høyttaler fra en mikrofon. Det sitter en membran i begge. En høyttaler kan derfor brukes som mikrofon. Det holder å koble seg på høyttalerkabelen, fortalte foredragsholderne. 

Det er mange møte- og konferanserom som er utstyrt med høyttalere, for eksempel integrert i taket. 

Da er det ikke noen vits i å plassere ut avlyttingsutstyr, annet enn en opptaker på høyttaler-ledningen. 

NSM-representant

– Da er det ikke noen vits i å plassere ut avlyttingsutstyr, annet enn en opptaker på høyttalerledningen. 

Glassknusedetektorer er en annen type enhet som kan misbrukes til avlytting. Slike enheter brukes ofte som en del av alarmsystemet til bygninger og registrerer og varsler dersom glass knuses. 

– De har en ganske god mikrofon for å registrere lyden av knust glass. Men de registrerer også alle andre lyder. Kabelen fra slike enheter kan avlyttes, fortalte foredragsholderne.

Støykansellerende hodetelefoner 

Hodetelefoner med støtte for aktiv støykansellering kan gjerne avlyttes selv om de ikke har egen mikrofon for brukeren. De må uansett ha mikrofoner som fanger opp støyen for at det skal kunne skapes en bølgeform som er nøyaktig den motsatte av den til lyden i omgivelsene. 

Disse mikrofonen kan selvfølgelig også fange opp tale, ikke minst fra brukeren når hodetelefonene henger rundt halsen på vedkommende. 

Har hodetelefonene en kabel til en mobiltelefon eller PC, smitter lyden over i denne kabelen, som så fungerer som en ganske lang og fin antenne. 

– Jeg tror ikke det er mange som har tenkt på at dette kan være en sårbarhet, sa den anonyme NSM-ansatte.  Selv hadde han kommet på dette en sommer han hadde hatt litt ledig tid. 

Foredragsholderne hadde flere generelle råd å komme med angående møter med sensitivt innhold. Det ene var å sørge for at møterommet er unna alle eksterne grenseflater. Et annet var at det brukes møteledere som forstår risiko. 

NSM skal i løpet av våren publisere en ny veiledning for å beskytte lokaler mot uønsket avlytting, innsyn eller avlesning av signaler.

Leste du denne? Krypto-avlytting er utbredt, men ansatte vet ikke at de blir overvåket

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen