(Bilde: A. Brookes/ECMWF Copernicus)
EKSTRA

Superdatamaskinene som gir deg været lagrer 140 terabyte med nye data om dagen

BLINDERN, OSLO (digi.no): Avanserte superdatamaskiner gjør det mulig å varsle uvær mange dager tidligere enn for bare noen få år siden. Meteorologisk institutt i Oslo bruker i dag superdatamaskinen Vilje ved NTNU, samt at de gjennom et samarbeid med værvarslingstjenester i Sverige også benytter superdatamaskinen BiFrost ved National Supercomputing Centre ved Universitetet i Linköping. 

Men når det skal lages værvarsler som går mange dager frem i tid, da kreves det enda mer superkrefter – og en av Europas største superdatamaskiner må trå til. Vi har snakket med sjefen for datasenteret, forskningssjef Erland Källén ved ECMWF i Reading i Storbritannia.

Verdens beste tidøgns værvarsel krever enorm regnekapasitet

Meteorologisk institutt lager selv værvarsler som går 60 timer frem i tid, men varsler som går lenger frem får man fra ECMWF – European Centre for Medium-Range Weather Forecasts. Dette er en uavhengig meteorologisk organisasjon som finansieres av til sammen 22 medlemsland – inkludert Norge. I tillegg kommer 12 samarbeidsland – altså totalt 34 land. ECMWF har nylig lagt frem en tiårsstrategi slik at medlemslandene skal vite hvor man er på vei. 

Bli Ekstra-medlem og få tilgang til flere artikler hver uke

TU Total

Inkluderer TU Ekstra, Tek Ekstra og Digi Ekstra
20% rabatt på konferanser
Første måned gratis *
Månedlig
149,-
Årlig
1290,-
Prøv gratis

Digi Ekstra

Få fem eksklusive artikler hver uke.
Første måned gratis *
Månedlig
99,-
Årlig
850,-
Prøv gratis
* Gjelder for månedlig medlemskap
** Gjelder for årlig medlemskap
Vilkår og bruksbetingelser
30 - 50% rabatt for NITO- og Tekna-medlemmer

Ønsker du en pakkepris for alle ansatte? Ta kontakt

Allerede medlem?

Til toppen