Intel først med fire kjerner til bærbare

Intel presenterte i går en rekke prosessornyheter, inkludert nye toppmodeller til bærbare PC-er.

Intel først med fire kjerner til bærbare

Intel presenterte i går en rekke prosessornyheter, inkludert nye toppmodeller til bærbare PC-er.

Intel arrangerer denne uken utviklerkonferansen Intel Developer Forum i San Francisco. I går presenterte ledere i selskapet flere nye produkter, samt detaljer om kommende produkter.

Mest konkret var nok lanseringen av selskapet første firekjernede prosessorer for bærbare PC-er. Modellene heter Core 2 Extreme QX9300 og Core 2 Quad 9100 og er klokket til henholdsvis 2,53 og 2,26 GHz. Begge støtter en forsidebuss klokket til 1066 MHz og leveres med L2 cacheminne på 12 megabytes. Prosessorene er laget med 45 nanometers prosessteknologi og koster henholdsvis 1038 og 851 dollar.

Intel har også sluppet åtte nye prosessorer med ekstra liten formfaktor. Dette inkluderer blant annet lavspenningsutgaver av Intel Core 2 Duo-prosessorer, i tillegg til en ny Core 2 Solo-prosessor og en ny Celeron-prosessor. Core 2-variantene har modellbetegnelser som begynner med en "S", for eksempel SP9400. De nye prosessorene skal ha lavere effektbehov enn det som er typisk for prosessorer til bærbare PC - 35 watt. I tillegg skal er altså arealet til prosessorene redusert fra 35x35 mm til 22x22 mm. Dette skal gjøre det enklere å lage små, tynne og lette datamaskiner.

Intel Core 2 Duo prosessor i S-serien (foran) for bærbare PC-er med liten formfaktor, sammenlignet med en vanlig  Intel Core 2 Duo-prosessor (bak).
Intel Core 2 Duo prosessor i S-serien (foran) for bærbare PC-er med liten formfaktor, sammenlignet med en vanlig Intel Core 2 Duo-prosessor (bak).

Også det nye brikkesettet Mobile Intel GM45 Express er laget med redusert areal i tankene. De to brikkene måler henholdsvis 25x27 mm og 16x16 mm, mens standardstørrelsen for slike brikker er 34x34 mm og 31x31 mm.

I september skal Intel komme med en ny Xeon-prosessor med seks kjerner, X7460. Den skal være rett mot det Intel kaller «expandable server market segment» og har 16 megabytes med L3 cacheminne. Den er klokket til 2,66 gigahertz og støtter en forsidebuss klokket til 1066 MHz. Denne prosessoren har tidligere vært kjent under kodenavnet Dunnington.

    Les også:

Patrick Gelsinger, daglig leder for Intels Digital Enterprise Group, fortalte i går også mer om prosessorene basert på Intels neste generasjon av mikroarkitekturen Core. Denne har tidligere blitt kalt Nehalem. Intel har tidligere fortalt om prosessormodellen Intel Core i7, som er basert på denne mikroarkitekturen. Core i7 skal settes i produksjon i fjerde kvartal i år.

En variant av Core i7-prosessoren skal være rettet mot et servermarked Intel kaller for «efficient performance server». Denne varianten har kodenavnet Nehalem-EP. Intel vil også komme med lignende modeller til markedssegmentet for «expandable servers», Nehalem-EX, samt ulike modeller - Havendale, Lynnfield, Auburndale og Clarksfield - for bærbare og stasjonære PC-er. Disse vil først settes i produksjon i andre halvdel av 2009,

Nehalem introdusere en rekke nye eller oppdaterte teknologier. «Turbo Mode» er en løsning som skal sørge for kjernene i prosessoren som jobber aktivt, kan gjøre dette med høyere hastighet, dersom andre kjerner hviler.

«Power Gates» er på sin side en løsning som skal kunne skru av og på individuelle kjerner. Løsningen skal også sørge for svært lav lekkasje av strøm. Dessuten skal både klokkehastigheten og spenningsnivået kunne styres individuelt for hver kjerne.

Intel gjeninnfører selskapets Hyper-Threading Technology, noe som forsvant omtrent da Intel begynte med flerkjernede prosessorer. Det er nå en ny og bedre versjon som lanseres. Teknologien gjør det mulig å kjøre to samtidige tråder per prosessorkjerne.

Intel lover også tredoblet minnebåndbredde og dobbelt så høy 3D-animasjonsytelse med Nehalem, sammenlignet med dagens produkter. Dette skyldes blant annet integrert, trekanalers minnekontroller for DDR3-minne.

Til toppen