Intel gjør seg klar for mobilkrig

Prosessorkjempen går til angrep på ARM.

Også Open Peaks OpenTablet-design er basert på Intels nye Atom-prosessorer.
Også Open Peaks OpenTablet-design er basert på Intels nye Atom-prosessorer. (Bilde: Intel)

Prosessorkjempen går til angrep på ARM.

95 prosent av mobiltelefonene som selges, inneholder en eller flere ARM-baserte systembrikker. Dette markedet ønsker Intel nå å få en andel av, ved at selskapet i går lanserte en nye serie Atom-basert systembrikker som skal kunne brukes i smartmobiler, men også i tablets.

Intel viste i januar fram en LG-produsert smartmobil basert på en prototyp av denne nye plattformen, som har vært kjent under kodenavnet «Moorestown». Plattformen inkluderer Atom Processor Z6xx Series Family, tidligere kjent som Lincroft, Intel Platform Controller Hub MP20, tidligere kjent som «Langwell», og dedikert Mixed Signal IC, tidligere kjent som «Briertown».

Atom-prosessorene har gjort stor suksess i netbooks og små, stasjonære maskiner, men kravene til batteritid er enda tøffere i mobilbransjen.

Derfor kan det bli interessant å se hva Intel har å bidra med. Selskapet lover at effektbruken til de nye prosessorene skal være redusert med mer enn 98 prosent, sammenlignet med den første generasjonen av Atom-prosessorene, men dette gjelder når prosessoren hviler.

Det loves mer enn 95 prosent reduksjon i effektbruken knyttet til lyd, og mellom 50 og og 66 prosent reduksjon i effektbruken ved bruk av nettleser og video.

Dette skal gi en standbytid på mer enn ti dager, opptil to dager kontinuerlig lydavspilling eller mellom 4 og 5 timer ved videoavspilling eller surfing på nettet, før batteriet må lades på nytt. Det er da tatt utgangspunkt i et batteri med kapasitet på 1500 mAh.

Spørsmålet er om dette er tilstrekkelig i konkurransen med eksisterende, ARM-baserte brikker, som videreutvikles på mange fronter.

Aava Mobile smartmobil-design basert på Intels Atom-plattform.
Aava Mobile smartmobil-design basert på Intels Atom-plattform. Bilde: Intel

Intel lover dessuten at den nye prosessorene skal ha mellom 1,5 til 3 ganger så høy regnekapasitet som første generasjons Atom-prosessorer. Den skal kunne levere to til fire ganger rikere grafikk, mer enn fire ganger høyere JavaScript-ytelse og støtte for dekoding av full HD-video (1080p) og innspilling av 720p HD-video.

Grafikken leveres av Intels integrerte GMA 600-løsning som har maskinvarestøtte for blant annet OpenGL 2.1 og H.264.

Det loves dessuten pc-lignende funksjonalitet som multitasking og flerpunkts videokonferanser i en lommevennlig design. Systembrikkene er laget med 45 nanometers prosessteknologi og vil bestå av omtrent 140 millioner transistorer.

Prosessorene vil kunne leveres med klokkehastighet på opptil 1,5 GHz for bruk i smartmobiler og opptil 1,9 GHz for bruk i tablets og andre mobile enheter. Brikkene støtter trådløse nettverkstjenester som WLAN, 3G/HSPA og WiMax og en rekke operativsystemer, inkludert Android, Meego og Moblin.

Intel lover dessuten bred programvarestøtte og samarbeider med en rekke leverandører for å få på plass slik som Adobe Flash og AIR, Microsoft Silverlight, Skype, World of Warcraft via Crossover og en rekke medierammeverk og -avspillere.

Hvor snart det vil komme smartmobiler basert på disse systembrikkene, sier Intel lite om. Trolig vil det første skje i 2011.

    Les også:

Til toppen