Intel har aldri gjort det bedre

Rekordtall: Brikkeselskapet fosser frem på alle kanter.

Intel har aldri gjort det bedre
(Bilde: Intel)

Rekordtall: Brikkeselskapet fosser frem på alle kanter.

Kvartalstallene Intel la frem på tirsdag er de beste i selskapets 42-årige historie. Det sier litt.

På tre måneder tjente de 2,89 milliarder dollar av en omsetning på 10,8 milliarder dollar.

Foruten at dette er hyggelig nytt for selskapets aksjonærer, er resultatene til verdens desidert største brikkeprodusent vanligvis en god indikator for hvordan det står til i teknologibransjen generelt.

Mikrobrikker selges selvsagt ikke i et vakuum. Flere solgte prosessorer reflekterer økt etterspørsel etter annen maskinvare, og tilhørende tjenester. Man kan kikke på Intel-salget og se underliggende trender i hele IT-bransjen.

Intel hadde på forhånd lagt bak seg fire kvartaler på rad med vekst, som blant annet ble tilskrevet økt salg av bærbare PC-er.

Vanligvis faller Intels omsetning fra første til andre kvartal med rundt to prosent, men denne gangen stiger omsetningen med fem prosent, kunne toppsjef Paul Otellini fortelle under gårsdagens presentasjon.

Gode tider: Intel-topp Paul Otellini kan glede seg over selskapets beste kvartalstall noensinne.
Gode tider: Intel-topp Paul Otellini kan glede seg over selskapets beste kvartalstall noensinne. Bilde: Intel

Han trakk særlig frem økt etterspørsel etter servere som bakgrunn for rekordresultatet. Server-prosessorer er selskapets mest avanserte og dyreste produkter.

Her får Intel ifølge Otellini kraftig drahjelp fra trenden med stadig flere nettbaserte applikasjoner, eller nettskyen og «cloud computing» om du vil.

Intels forretningsområde for datasentre, som inkluderer brikker til serversystemer økte omsetningen med hele 13 prosent i perioden.

Også i den andre enden av ytelsesskalaen gjør Intel det godt, og langt bedre enn analytikerne på forhånd hadde spådd.

Atom-prosessorer, som benyttes i de enkleste og billigeste bærbare pc-ene, også kjent som netbooks, fikk en omsetningsvekst på over 16 prosent.

Sjokkerte markedet

På forhånd hadde Intel sett for seg en driftsmargin i perioden på 64 prosent, noe opp fra forrige kvartal. Men de knuste forventningene og endte på 67 prosent.

- Jeg er sjokkert, sier bransjeanalytiker Stacy Rasgon ved Sanford C. Bernstein til Wall Street Journal.

I fjor på samme tid tapte selskapet 398 millioner dollar av en omsetning på drøyt 8 milliarder dollar. Det negative resultatet i andre kvartal 2009 inkluderte rekordboten selskapet fikk av EU på over en milliard dollar, for å ha forsøkt å skvise konkurrenten AMD ut av markedet.

I inneværende kvartal, årets tredje, forventer Intel at den skyhøye driftsmarginen holder seg. De ser også for seg at omsetningen øker med ytterligere 7,5 prosent.

Etter å ha overrasket selv de mest positive anslagene i markedet spratt i går Intels aksjekurs opp nærmere 7,3 prosent etter børsens stengetid.

    Les også:

Til toppen