ANALYSER

Intel har ekstreme fortjenester

Hadde konkurransen vært hardere, ville PC-prosesessorer vært langt billigere, hevder Instat.

14. sep. 2005 - 09:55

At Intel nesten er en seddelpresse er ingen hemmelighet - i andre kvartal omsatte selskapet for 9,2 milliarder og satt igjen med 2 milliarder dollar etter skatt.

Hele hemmeligheten i å tjene penger på prosessorer ligger i store volum og å få presset ned produksjonskostnaden på de nyeste modellene fortest mulig. I hvilket tempo Intel klarer å gjøre dette er noen av de best bevarte hemmeligheten i selskapet.

Men nå hevder det ellers velrennomerte analyseselskapet In-Stat at de har regnet seg frem til tall. Stemmer tallene, understreker de mangelen på konkurranse i prosessor-markedet og hvilke enorme gevister Intel har av sine skalafordeler.

For In-Stat hevder at det koster Intel i snitt bare 40 dollar - 250 kroner. Når da det ikke er uvanlig å betale 2-3000 kroner for en ny prosessor og de dyrest koster over 8000 kroner i Norge, forklarer det resultatene til Intel.

In-Stat understreker dog at dette er produksjonskostander, men de inkluderer altså bygging og drift av de ekstremt dyre prosessor-fabrikkene. Kostander til design og markedsføring er dog ikk emed i regnestykket.

Analyseselskapet påstår at produksjonsprisen har stått stille siden 2003, noe som tilsier at Intel klarer å følge Moores lov.

Tallene understreker ulempene den mindre konkurrentene AMD sliter med. AMD har svingt fra pluss til minus flere ganger de siste årene i sin kampen mot Intel og deres skalafordeler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.