Intel klar med ny type hjemme-PC

De første PC-ene med neste generasjons hjemmeteknologi fra Intel, lanseres 21. juni.

De første PC-ene med neste generasjons hjemmeteknologi fra Intel, lanseres 21. juni.

I går ble amerikanske medier vist nye prosessorer og brikkesett fra Intel, beregnet på neste generasjons hjemme-PC-er. Ledende leverandører som Dell og Hewlett-Packard ventes å lansere PC-er med disse komponentene mandag 21. juni. Intel har lenge forhåndsannonsert lanseringen av det den kaller den «viktigste plattformen på tolv år».

    Les også:

Som digi.no skrev 7. juni, dreier det seg om de første prosessorene med den nye 775-pinners sokkelen: Pentium 4 520 (2,8 GHz), Pentium 4 530 (3 GHz), Pentium 4 540 (3,2 GHz), Pentium 4 550 (3,4 GHz) og Pentium 4 560 (3,6 GHz), i tillegg til en 3,4 GHz-utgave av Pentium 4 Extreme Edition med støtte for 775-sokkelen.

De nye brikkesettene er offisielt døpt 915 Express og 925 Express, tidligere kjent som henholdsvis Grantsdale og Alderwood. I tillegg till 775-pinners sokkel, har disse brikkesettene flere egenskaper beregnet spesielt på multimedie-PC-er:

  • den nye bussen PCI Express gjør grafikk- og andre forbindelser opptil fire ganger så raske
  • kretser som gjør at PC-en kan fungere som aksesspunkt som WLAN, dersom den utstyres med et enkelt tilleggskort
  • kretser for «høy definisjons audio» lar PC-en sende og motta mange samtidige lydsignaler, slik at den er bedre egnet for å håndtere «surround» lyd
  • tilrettelegging fra rask DDR2-minne
  • innebygget avansert grafikk som skal gjøre tilleggskort for grafikk overflødige. En egen variant av brikkesettene skal tilby ekstra kraftig grafikk.
  • «matriselagring» skal gjøre det mulig å fordele data på flere harddisker samtidig, altså en form for RAID-løsning som verner mot tap av dyrebare filmer og bilder

Disse egenskapene skal gjøre PC-er langt mer evnerike i sin håndtere av multimedia. Det nevnes spesielt evnen til å gjøre høykvalitetsopptak av ett tv-program samtidig med at brukeren ser på et annet program, og at en IP-telefonsamtale ikke vil virke forstyrrende på lydgjengivelsen til et surroundanlegg.

På lengre sikt tror Intel at de avanserte multimedieegenskapene også vil appellere til kontorbruk.

De første PC-ene med de nye brikkesettene vil ikke umiddelbart kunne settes opp som aksesspunkter for WLAN. Årsaken er at PCI Express-kortene som kreves for å aktivere egenskapen, ennå ikke er klare for volumproduksjon. Ifølge eWeek er det mulig at noen PC-leverandører vil hente inn komponenter fra andre produsenter for å realisere ideen om integrert PC og aksesspunkt, men disse komponentene vil ikke kunne utnytte egenskapene til Intels brikkesett.

Til toppen