Intel klar med x86-baserte systembrikker

Nye SoC-produkter er Intels første med samme instruksjonssett som PC- og serverprosessorene.

Intel klar med x86-baserte systembrikker

Nye SoC-produkter er Intels første med samme instruksjonssett som PC- og serverprosessorene.

«SoC» – «system on a chip» – tegner til å bli et stadig viktigere marked for brikkeleverandører. Intel var inne i markedet fram til 2006 med sin XScale-arkitektur, men trakk seg for å konsentrere seg om å lage noe bedre.

Det Intel tok sikte på, var å tilby SoC med bedre ytelse og lavere strømforbruk. Samtidig skulle de appellere til utstyrsutviklere ved å tilby x86-instruksjonssettet, altså det samme som i selskapets prosessorer for PC-er og servere.

I dag sier Intel at de er klare til å levere sin første SoC med x86-instruksjonssett, basert på mobilversjonen av Pentium-prosessoren, Pentium M. Disse første produktene er tilordnet EP80579-familien, og er beregnet på anvendelser innen robotikk, sikkerhet, lagring og nettverk.

Etter hvert vil satsingen utvides med SoC basert på den nye Atom-prosessoren. Den tilbyr samme instruksjonssett som Core 2 Duo, men har svært redusert strømforbruk og egner seg følge bedre for dedikerte anvendelser. Man kan se for seg at Intel vil tilby sine SoC også til produsenter av forbrukerelektronikk og mobilt utstyr.

Intels nye SoC kombinerer kretser for CPU-kjerne, minnekontroller, inn/utdatakontroller og akselerator i én brikke. De skal være 45 prosent mindre er kreve 34 prosent mindre energi enn tilsvarende modeller. De vil støtte flere operativsystemer, blant annet Linux og Wind River.

Intel sier de har 15 nye SoC på trappene, som «Canmore» og «Sodaville» for forbrukerelektronikk, som kommer henholdsvis innen nyttår og en gang i 2009. I 2009 eller 2010 kommer en SoC, «Moorestown», beregnet på mobilt Internett-utstyr, der også grafikkretser integreres i brikken.

Til toppen