Intel klargjør billig-PC for India

Intel klargjør en ny type PC beregnet på bønder i India. Den blir billig, og den kan få Wimax.

Intel klargjør en ny type PC beregnet på bønder i India. Den blir billig, og den kan få Wimax.

Intels visepresident Pat Gelsinger var i Indias teknologihovedstad Bangalore i går, og deltok blant annet i en konferanse for det lokale IT-miljøet, Intel Development Forum.

Intel har flere fasiliteter i Bangalore, der det er investert 86 millioner dollar. Samlet sett teller Intels India Development Centre 2700 ansatte. Meningen er å øke til 3000 innen årsskiftet.

Senteret omfatter blant annet prosjekter for nye Intel-plattformer. Et av disse prosjektene gjelder en billig-PC spesielt egnet for bruk på den indiske landsbygda. Denne billig-PC-en er framstilt i noen få eksemplarer, der den inngår i pilotprosjekter i et titalls landsbyer.

Gelsinger sa at denne PC-en skal gjøres kommersielt tilgjengelig innen årsskiftet. Intel vil ikke oppgi pris. Spekulasjoner i indisk presse oppgir 10 000 rupier som et sannsynlig nivå, eller i underkant av 1500 kroner.

Intel skal ikke framstille PC-en selv. Det skal overlates til lokale krefter.

Det som først og fremst kjennetegner Intels «Community PC» er en svært robust konstruksjon, samt trådløs internettilgang. Kassen skal være spesielt motstandsdyktig mot støv og insekter, og samtidig tåle den intense indiske heten. Komponentene skal trekke så lite strøm som mulig. PC-en skal tåle lave driftsspenninger, slik at den kan nøye seg med 80 volt, eller til og med drives av et bilbatteri. Skjermen skal også ha en spesiell konstruksjon. Andre detaljer er ikke spesifisert.

Intel er med på å bygge ut den trådløse infrastrukturen i India, med prosjekter for datakommunikasjon og internettilgang over WLAN, GSM, GPRS og Wimax.

Intels markedsdirektør for India, Amar Babu, sier til nyhetsbyrået ENS at myndighetene i delstatene Uttaranchai og Karnataka har vist spesiell interesse for pilotprosjekter med Wimax. Han lover å sørge for at en infrastruktur er på plass samtidig med lanseringen av de nye PC-ene.

I tillegg til å bidra til bedre inntekter for bøndene, tenker Intel seg at den nye PC-typen også kan brukes på skoler og andre utdanningsinstitusjoner på landsbygda.

I dag disponerer bare rundt 0,9 prosent av innbyggerne i India en egen PC.

    Les også:

Til toppen