FORBRUKERTEKNOLOGI

Intel lanserte ny PC-plattform for stuen

Intels Viiv-plattform ble offisielt avduket i går, sammen med en rekke innholdstjenester.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. jan. 2006 - 10:32

Under en tale i forbindelse med forbrukerelektronikkmessen CES 2006, annonserte Intels president og administrerende direktør, Paul Otellini, avtaler med ti store leverandører av videoinnhold, i forbindelse med den offisielle lanseringen av selskapets plattform for hjemmeunderholdning, Viiv. Blant leverandørene finner man AOL, NBC, DirecTV, ESPN og MTV Networks, men også selskaper utenfor USA skal levere innhold.

Viiv, som rimer på ”five”, inkluderer brikker og annen teknologi for medieorienterte PC-er, som skal være designet for blant annet å gjøre det enklere å laste ned og vise innhold hentet fra blant annet Internett, på tv-skjermen. Som en del av dette vil Intel sikre at tjenesten kan betjenes ved hjelp av en fjernkontroll og at de fungerer godt også på en PC – altså både på en halv meters og på tre meters avstand fra brukeren.

Tjenestene skal delvis finansieres ved hjelp av annonser, og delvis med brukerbetaling. AOL Video hører med i den første kategorien, og skal ifølge Wall Street Journal inneholde film, tv-serier, musikkvideoer og spill.

Viiv overlapper i stor grad det Microsoft forsøker å gjøre med Windows Media Center-utgaven av Windows XP. Men samtidig er Viiv, i hvert fall foreløpig, basert på Microsofts operativsystem. Mulighetene operativsystemet gir for å beskytte innholdet mot piratkopiering er blant årsakene til dette. Under CES 2006 hyllet også Bill Gates Intels Viiv-plattform, så motsetningene er nok, om noen, ikke så store.

    Les også:

Blant forskjellene, ifølge Otellini, er at Intel utviklet egen programvare for å la partnere utvikle forbrukerelektronikk som benytter andre antipiratteknologier, og for å tillate utveksling med Viiv-PC-er som benytter Microsofts teknologi. Enkelte aktører har tolket dette som at Viiv egentlig er ganske operativsystem-agnostisk, noe som også kan bety at vi etter hvert vil kunne se for eksempel Intel-baserte Macintosh-maskiner med full Viiv-støtte. Tidligere er det også blitt antydet at Linux vil være et aktuelt operativsystem for Viiv-baserte PC-er, ikke minst for å redusere prisen på maskinene. Men denne informasjonen stammer ikke direkte fra Intel.

Viiv-baserte PC-er skal etter alt å dømme være utstyrt med tokjernede prosessorer fra Intels Pentium D, Pentium Extreme Edition og Core Duo-familier. De skal støtte minst 5.1 surroundlyd og høyoppløst video. Systemene bør også kunne skrus umiddelbart av eller på ved hjelp av et tastetrykk, etter en innledende oppstartssekvens. Viiv-plattformen vil inkludere Intels nye 945/955/975 Express-familie med brikkesett og nettverksløsningene Intel PRO/1000 PM eller PRO/100 VE/VM.

Blant de første til å annonsere Viiv-baserte PC-er, er Fujitsu Siemens. Selskapet viste i går fram nye Scaleo E og Scaleo H-maskiner basert på Viiv. Scaleo H-maskinene skal bli tilgjengelig i dette kvartalet, mens Scaleo E med Viiv vil bli leveringsklare i løpet av sommeren, heter det i en pressemelding fra Fujitsu Siemens Computers i Norge.

Scaleo H er maskiner utformet som vanlige tårn-PC-er, mens Scaleo E har en formfaktor tilsvarende en videomaskin og kan dermed plasseres under en tv.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.