BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel med 29 nye prosessorer

Massiv lansering basert på helt ny arkitektur.

Intel Sandy Bridge-prosessorer for henholdsvis stasjonære og bærbare pc-er.
Intel Sandy Bridge-prosessorer for henholdsvis stasjonære og bærbare pc-er. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. jan. 2011 - 11:30

Intel skal i løpet av denne uken lansere en helt ny generasjon med Core-prosessorer. Disse vil være de første som er basert på den nye mikroarkitekturen til selskapet, Sandy Bridge, som erstatter den to år gamle Nehalem-arkitekturen.

De nye prosessorene er, i likhet med de fleste av Intels eksisterende prosessorer, basert på 32 nanometers prosessteknologi. Prosessorgenerasjonen med kodenavnet Ivy Bridge vil trolig i 2012 bringe Sandy Bridge-arkitekturen over på 22 nanometers prosessteknologi.

Selv om Intel i skrivende stund ikke har lansert Sandy Bridge offisielt ennå, har flere nettsteder fått teste prosessorene og publisere detaljer om dem allerede nå. Dette inkluderer Engadget og Tech Report.

Prosessorer handler i dag om få mest mulig regnekraft ut av brikkene samtidig som at effektbehovet er så lavt som mulig. Intel lover at Sandy Bridge ytterligere forbedrer dette forholdet.

I likhet med dagens Core-prosessorer, vil de nye brikkene fordeles på seriene i7, i5 og i3. 15 av de nye modellene er beregnet for bærbare pc-er, mens 14 er beregnet for stasjonære maskiner. En del av modellene er laveffektssutgaver beregnet for små maskiner med begrenset kjøle- og/eller batterikapasitet. De mest nøysomme av modellene har et maksimalt effektbehov på 17 watt.

Forskjellene på i7, i5 og i3 er flere. Blant annet er størrelsen på cacheminnet til i3 begrenset til 3 megabyte, mens de øvrige kan leveres med mellom 3 og 8 megabyte cacheminne. i3 leveres kun med to kjerner, mens i5 og i7 begge kan ha to eller fire kjerner. Men det er bare i7 som kombinerer fire kjerner med HyperThreading.

Enkelte av i7-prosessorene for bærbare støtter DDR3-minne klokket til 1600 MHz, mens de øvrige prosessorene støtter 1333 MHz DDR3-minne.

Intel har med Sandy Bridge introdusert Turbo Boost 2.0, som tilbys med i7- og i5-modellene. I likhet med forgjengeren åpner denne for økning av klokkehastigheten til én eller flere av kjernene så lenge prosessoren ikke blir for varm. Med versjon 2.0 av Turbo Boost skal økningen av klokkehastigheten være større enn det som kjøres med dagens versjon. Den nye Turbo Boost-algoritmen skal åpne for at prosessoren i korte perioder trekker mer effekt enn det som er oppgitt som det maksimale, for på den måten å utnytte at oppvarmingen av prosessoren ikke skjer umiddelbart.

Hvor stor den maksimale økningen i klokkehastighet vil være, avhenger av om hastighetsøkningen gjelder én, to eller fire av kjernene. Den vil nødvendigvis være høyest dersom bare én kjerne benyttes.

Oversikt over de viktigste nyhetene i Intels Sandy Bridge-prosessorer. Brikkene har en ringbuss som forbinder System Agent, kjernene, LLC-ene (Last Level Cache) og grafikkprosessoren. <i>Bilde: Intel</i>
Oversikt over de viktigste nyhetene i Intels Sandy Bridge-prosessorer. Brikkene har en ringbuss som forbinder System Agent, kjernene, LLC-ene (Last Level Cache) og grafikkprosessoren. Bilde: Intel

Samtlige av de nye brikkene har en innebygd grafikkprosessor. Dette er basert Intels HD Graphics 2000 eller 3000-serier og har en maksimal klokkehastighet på mellom 900 og 1350 MHz, avhengig av modell.

Samtlige brikker støtter også Advanced Vector Extension (AVX), som skal kunne kjøre vektorspesifikk kode svært raskt.

De nye prosessorene for stasjonære pc-er krever hovedkort med nye brikkesett og den nye BGA-1155-sokkelen.

Bærbare pc-er med en Sandy Bridge-basert prosessor vil kunne støtte det Intel kaller Wireless Display (WiDi). Dette skal gjøre det mulig å overføre mediestrømmer med full HD-oppløsning via trådløst nettverk (802.11n) til HDTV-er.

Engadget har på denne siden offentliggjort Intels presentasjon av Sandy Bridge. Der finnes det informasjon om samtlige av de nye modellene, inkludert priser.

Det er ventet at prosessorene vil bli tilgjengelige i løpet av januar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.