BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel og AMD satser bare på Windows 8

Ingen Android-støtte for nye nettbrett-prosessorer.

Det er kun i nettbrett med Windows 8, som denne prototypen fra Lenovo, som det vil være hensiktsmessig å bruke Intels Clover Trail-utgave av Atom-prosessoren.
Det er kun i nettbrett med Windows 8, som denne prototypen fra Lenovo, som det vil være hensiktsmessig å bruke Intels Clover Trail-utgave av Atom-prosessoren. Bilde: Lenovo
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. sep. 2012 - 07:57

Intel kommer denne høsten med en ny Atom-basert systembrikke beregnet for nettbrett. Denne er kjent under kodenavnet «Clover Trail». Men den er kun beregnet for Windows 8-baserte nettbrett.*

Denne informasjon kom fram under Intel Developer Forum i forrige uke og omtales av The Inquirer, som mer enn antyder at Intel med dette vil gi Windows 8 en hel del fødselshjelp.

I dag er så godt som samtlige nettbrett utstyrt med BSD-baserte iOS eller Linux-baserte systemer som Android. Hvorfor Intel ikke vil tilby støtte for slike operativsystemer med Clover Trail, er uklart. Men The Inquirer mener at det kan ha noe med avansert strømstyringsfunksjonalitet å gjøre, og at den nødvendige funksjonaliteten på programvaresiden bare tilbys av Microsofts operativsystem.

Dessuten skal ikke Linux-støtten for grafikkprosessoren i Clover Trail, som Intel har lisensiert fra Imagination Technologies, være den helt beste.

Det betyr ikke at det ikke vil være mulig å kjøre andre operativsystemer på Clover Trail, men disse vil ikke støtte all funksjonaliteten.

Intels Atom-prosessorer, muligens også Clover Trail, henger fortsatt noe etter ARM-baserte prosessorer når det gjelder energieffektivitet og dermed batteritid, noe som har ført til at Intel i liten grad har greid å få innpass i smartmobil- og nettbrettmarkedene hvor ARMs løsninger dominerer.

Men med Windows 8 åpnes en ny mulighet, ved at Windows 8 ikke støtter ARM. Microsoft tilbyr i stedet et langt mer begrenset operativsystem for ARM-baserte nettbrett, Windows RT.

Siden ARM ikke har noe å tilby til Windows 8-baserte nettbrett, er det ikke så farlig at Intels Atom-prosessorer bruker mer strøm. For dem som velger Windows 8-baserte nettbrett er det Windows-opplevelsen og ikke batteritiden som er det viktige.

AMD

Intel vil riktignok få konkurranse fra blant annet AMD, som skal gjøre den kommende systembrikken «Hondo» tilgjengelig som et x86-basert alternativ for nettbrett med Windows 8. Hondo vil være en del av AMDs Z-serie med APU-er (Accelerated Processing Unit) med «ultralav» spenning.

Ifølge The Inquirer skal også Hondo bare støtte Windows 8 fra starten av, men AMD jobber også med å få på plass Linux-støtte. Android-støtte er derimot mer usikkert. Det er i markedet for Windows 8-baserte nettbrett at AMD nå ser en mulighet til å kunne få en fot innenfor, til tross for sen ankomst.

Ifølge The Inquirer mener AMD at salget av Windows 8-basert nettbrett på sikt vil utgjøre mellom 15 og 20 prosent av det totale nettbrettsalget, og at dette er et stort nok marked å spise av. AMD avviser ikke at selskapet kan komme til støtte Android også på et senere tidspunkt, men foreløpig har AMD ikke konkrete planer om dette.

* Oppdatert kl. 12.00: Intel har kommet med en ny uttalelse, gjengitt av amerikanske Computerworld, hvor det fortelles at selskapet planlegger en annen versjon av Clover Trail-plattformen. Denne skal være rettet mot Android og Linux.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.