Intel rir stadig flere hester.

Intel sprer sin innflytelse forbi prosessoren til stadig flere deler av PC-en. En rekke nye produkter og systemer er på gang.

Ifølge InfoWorld Electric ble Intel forrige uke enige med 3Dlabs om at 3Dlabs skal utvikle en høyytelses grafikkbrikke for bruk sammen med den kommende IA-64 Merced prosessoren.

- Brikken fra 3Dlabs vil sannsynligvis brukes i arbeidsstasjoner som vil konkurrere med maskiner fra Silicon Graphics, sier Neil Trevett, vicepresident for markedsføring ved 3Dlabs, til InfoWorld Electric.

Intel og 3Dlabs samarbeider for å sikre en balansert 3-D pipeline og grafikkprosessorkompatibilitet med sammenkoblingsbussen som er foreslått for Merced-arkitekturen. 3Dlabs planlegger å levere grafikkprosessorene når systemer basert på Merced-prosessoren kommer i produksjon i 1999.

Innen da skal en standard for 4x AGP (Accelerated Graphics Port) være klar til å implementeres, men Trevett vil ikke avsløre om 3Dlabs brikker vil bruke dette grensesnittet.

Et 1x AGP-grensesnitt vil sannsynligvis inngå i grafikkbrikken for bærbare PC-er som kommer fra Chips and Technologies. Intel prøver nå å kjøpe selskapet.

I tillegg vil Intel ifølge InfoWorld Electric under Comdex-messen i Las Vegas kommende uke, bak lukkede dører, presentere den nye i740 "Auburn" grafikkakseleratorbrikken for en gruppe produsenter av grafikkomponenter.

Intel får også tilgang til en rekke grafikkprodukter fra Digital som et resultat av deres nylige avtale om å avslutte sine søksmål mot hverandre. Ifølge avtalen vil Intel også få rettigheter til å produsere og selge andre av Digitals databrikker. Dette inkluderer ikke Alpha-prosessorer men StrongARM prosessorer, PCI-bro-brikker og Ethernet-kontrollere er aktuelle

Digital lager også systembrikkesett for Alpha, noe som setter Intel i den pussige situasjonen av å bli produsent av brikker som støtter AMDs kommende K7 prosessor. AMD har tidligere sagt at K7-prosessoren vil bruke Alpha-bussen for å unngå Intels patenterte Slot 1 grensesnitt.

En representant for AMD sier derimot til InfoWorld Electric at AMD har lisens til å lage Alpha-bussen og at de vil lage sin egen systemlogikk.

En annen del av avtalen med Digital sier at Digital skal konvertere sin UNIX-versjon til IA-64 med teknisk assistanse fra Intel. Intel samarbeider også med Hewlett-Packard om å konvertere HP-UX til IA-64. Intel utvikler Merced sammen med HP. Forrige uke annonserte Sun at også det vil konvertere sin UNIX-variant, Solaris, til Merced-plattformen.

Sun har allerede konvertert Solaris til Intel x86-arkitekturen.

- Sun har en utfasingsstrategi for Sparc, sier Rob Enderle, senior industrianalytiker ved Giga Information Group, til InfoWorld Electric.

Intel har også nylig gjort investeringer i selskapene Cambridge Display Techology og MGI Software. De utvikler henholdsvis lys-emitterende polymerteknologi for flatskjermer, og teknologier innen grafikkbehandling, video-editering og 3-D grafikk.

Til toppen