Intel satser stort på betalingssikkerhet

Ny teknologi sørger for full kryptering.

Intel satser stort på betalingssikkerhet
Terminalselskapet NCR, her ved Chris Lybeer, har vært tett involvert i utviklingen av teknologien. Bilde: Thomas Marynowski

LONDON (digi.no): Det er ingen overdrivelse å si at problemet med kredittkortsvindel vokser og at både sikkerhet og personvern er store utfordringer for mange av aktørene involvert i betalingsbransjen. Samtidig skjer det mye i denne bransjen, spesielt med fremvekst av kontaktløs betaling som er i ferd med å bli mye mer allment akseptert.

Intel mener å ha svaret på disse utfordringene, og jobber nå med å ferdigsstille en krypteringsteknologi som vil sikre transaksjonene bedre enn noensinne.

Teknologien heter Intel Data Protection Technology for Transactions og er utviklet sammen med NCR, verdens største leverandør av betalingsterminaler. Den ble for første gang kunngjort på et event i London i går.

Denne tegnignen viser prinsippene til teknologien.
Denne tegnignen viser prinsippene til teknologien. Bilde: Intel

Poenget er at det kombinerer både Intels maskinvare som bygger på Core-prosessorer (og utvalgte Atom-prosessorer) med spesialutviklet programvare, optimalisert for forhandlere.

Teknologien beskytter kommunikasjonen mellom kunden og banken hele veien, helt fra kortet sveipes gjennom betalingsterminalen. Det betyr at konvensjonell programvare installert i POS (Point of Sale)-systemer aldri ser noe transaksjonsdata, og det innebærer at potensiell farlig programvare installert på POS heller ikke kan se dette.

Når transaksjonen skjer, sørger teknologien for å skape flere lag med sikkerhet for å beskytte data, og POS-terminalen krypterer informasjonen, som deretter overføres via en lukket forbindelse til kortselskapet, og deretter til banken. Informasjonen er kryptert hele veien og befinner seg utenfor operativsystemet til POS-enheten, slik at det er svært vanskelig å få innsyn.

Man kan også sette opp systemet til å bare fungere med godkjente betalingsterminaler, og programvaren vil kunne oppdateres med de nyeste krypteringsalgoritmene.

Teknologien skal fungere med det aller meste, så lenge det kjører moderne Intel-brikker.
Teknologien skal fungere med det aller meste, så lenge det kjører moderne Intel-brikker. Bilde: Thomas Marynowski

Intel tar seg av alle stegene underveis, slik at teknologien er veldig enkel å implementere for kundene.

Det er faktisk ikke bare betalingssystemer som kan tjene på teknologien, mener Intel, men også andre områder som medisin, reisevirksomheter (det ville for eksempel blitt langt sikrere å skanne pass på flyplasser og lignende), samt andre praktiske løsninger som enklere håndheving av aldersgrenser for kjøp av alkohol. Intel brukte det som et konkret eksempel: Hvorfor skal en butikkansatt måtte se på vedkommendes personlige informasjon, inkludert navn og kanskje adresse, når man kunne sjekket riktig alder digitalt og sikkert?

Mer sikkerhet for forhandlere og kunder er stikkordet.
Mer sikkerhet for forhandlere og kunder er stikkordet. Bilde: Thomas Marynowski

Intel Data Protection Technology for Transactions er også tilpasset de nye kontaktløse teknologiene, inkludert Apple Pay, Google Wallet og andre NFC-løsninger, og skal fungere med de aller fleste typene av POS-enheter, så lenge de har en støttet prosessor.

Teknologien skal rulles ut i 2015.

    Les også: