BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel ser på alternative minneløsninger

Etter at Intel i fjor annonserte at selskapet hadde sett ut Direct Rambus som minneteknologien for framtiden, kan selskapet nå ha fått kalde føtter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. feb. 1998 - 12:07

Rambus har tatt Silicon Valley med storm med sin proprietære teknologi som gjør at minnebrikkene kan kjøres raskere. Rambus vil i svært liten grad produsere brikkene selv, men lisensierer bort teknologien til andre minnemakere. Disse betaler Rambus en avgift for hver solgte brikke. Intel har inntil nå satset på denne teknologien og har til og med begynt å utvikle brikkesett med Direct Rambus DRAM støtte.

Faren er nå at minnebrikkeprodusentene har kommet med sin egen løsning. Nylig ble et nytt non-profit konsortium opprettet. Det heter SLDRAM Inc. og består blant annet av selskapet som Fujitsu, IBM, Hewlett-Packard, Samsung og Motorola.

Ifølge San Francisco Chronicle, har Rambus trodd at selskapet har hatt en ledelse på to år i forhold til konsortiet, og at selskapet teknologi ville være vel befestet innen en konkurrerende teknologi ville komme på markedet. Mye tyder på at denne ledelsen har krympet betraktelig, kanskje halvert. Rambus regner med å komme igang med at selskapets teknologi vil bli masseprodusert i løp av 1999. Industrigruppens minnebrikker ventes ifølge Electronic Buyer's News å komme på markedet året etter.

Det som er enda viktigere, er at konsortiets brikker trolig er billigere å produsere enn teknologien til Rambus. I tillegg kommer lisensavgiften som produsentene må betale til Rambus. Hvorfor betale royalties til Rambus når tilsvarende teknologi er tilgjengelig på andre måter til samme eller lavere pris? SLDRAM vil være en åpen IEEE og JEDEC standard som er tilgjengelig for alle.

Dette kan ha gitt Intel kalde føtter. Ihvertfall mener industrieksperter ZDNet har vært i kontakt med, at Intel kan komme til å forlenge overgangsperioden til raskere minneteknologier.

Intel har investert endel penger i Rambus, men ser nå ut til å måtte vente for å se hvordan minnemarkedet vil utvikle seg. Hvis Intel satser alt på én hest og senere blir nødt til å gjøre helomvending, vil selskapet tape ansikt.

Offisielt benekter Intel at selskapet vil gå vekk fra den annonserte tidsplanen og hevder at støtte for Rambus-grensesnittet som planlagt kommer på markedet til neste år.

Intel vil legge fram mer om sine planer for Direct Rambus DRAM under den kommende Intel Developer Forum som holdes i San José, California den 17. til 19. februar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.