Intel snart klar for enda mindre prosessorer

Intel første fabrikk for masseproduksjon av neste generasjons prosesserer er klar om få uker.

Intel snart klar for enda mindre prosessorer
Bilde: Intel

De fleste av dagens prosessorer fra Intel lages i dag med en prosess hvor størrelsen på transistorene er 65 nanometer brede. Selskapet gjør seg nå klar til å gå over til neste trinn i forminskningsprosessen, 45 nanometer.

Intel har bygget en fabrikk i Chandler, Arizona, som skal være den første til å kunne levere store mengder av brikker med denne transistorstørrelsen. Fabrikken har vært under bygging i to år og skal ha kostet tre milliarder dollar, omtrent 17 milliarder norske kroner.

    Les også:

Innen 45 dager skal fabrikken, som kalles Fab 32, være klar til å starte masseproduksjonen. Det forteller Intel-talsmann Nick Knupffer til News.com. Kommersiell produksjon ventes å kunne settes i gang innen utgangen av året. I første omgang er det de såkalte Penryn-prosessorene som skal lages ved fabrikken, som vil tilby arbeid til omtrent tusen mennesker.

Intels Fab 32 under bygging. Foto: Intel
Intels Fab 32 under bygging. Foto: Intel

Ifølge East Valley Tribune skal fabrikken være forberedt til å kunne gjøres om til å produsere også den neste, framtidige prosessteknologien, 32 nanometer.

Bilde: Intel

300 mm wafer med 45 nm prosessteknologiFabrikken vil kunne benytte 300 mm silisium-wafere, det vil si skiver med halvledere. Det vanlige innen prosessorproduksjon er fortsatt 200 mm wafere. Med de større waferne oppnår man 125 prosent større overflate, noe som betyr at man kan lage mange flere prosessorer per wafer og dermed redusere produksjonskostnadene per prosessor. I tillegg skal man kunne redusere både energi- og vannforbruket med 40 prosent per brikke.

Intel er i ferd med å bygge en tilsvarende fabrikk i Kiryat Gat, Israel. Den skal stå ferdig i andre halvdel av 2008.

;