Intel toner ned betydningen av Merced etter ytterligere forsinkelser

Intels Merced-prosessor skal være ytterligere forsinket. Brikken oppfattes stadig mer som en utprøving av IA-64-arkitekturen, mens Intels finansielle framtid i stigende grad knyttes til Merceds etterfølger McKinley.

Intels Merced-prosessor skal være ytterligere forsinket. Brikken oppfattes stadig mer som en utprøving av IA-64-arkitekturen, mens Intels finansielle framtid i stigende grad knyttes til Merceds etterfølger McKinley.

Etter den reviderte tidsplanen for utviklingen av Intels første 64 biters prosessor, skulle de første fysiske prototypene vært klare "rundt midten av 1999". News.com og Wall Street Journal viser til analytikeren Linley Gwennap i Cahners MicroDesign Resources. Kildene hans i Intel mener at prototypen først vil være klar for testing mot slutten av august. News.com har snakket med en annen analytiker, Mark Edelstone fra Morgan Stanley Dean Witter, som ikke venter noen Merced-prototype før i slutten av september.

Analytikerne betrakter ikke forsinkelsen som særlig viktig, men ser den heller som noe man må forvente ved overgangen til en helt ny prosessorarkitektur. Intels offentlige plan går ut på at Merced vil være produksjonsklar rundt midten av 2000. Forventningen er en gang i annet halvår. Hvorvidt det blir tredje eller fjerde kvartal, tillegges liten betydning.

Poenget er at mens Merced utgjør en teknologisk milepæl for Intel, knyttes det ikke store finansielle forventninger til selskapets første 64 biters brikke. Merceds rolle er å avluse IA-64-arkitekturen og gjøre markedet kjent med Intels alternativ til Compaqs Alpha-brikke og Suns UltraSparc. Det er etterfølgeren til Merced, kjent som McKinley, som vil bli Intels neste pengemaskin. McKinley ventes i produksjon mot slutten av 2001.

Intel fortsetter å utvikle 32 biters arkitekturen for å holde tritt med Moores lov. Det innebærer at når Merced kommer, vil ytelsesforskjellen mellom den og de nyeste Pentium-prosessorene være langt mindre enn etter den opprinnelige tidsplanen fra høsten 1997, da Merced skulle være produksjonsklar mot slutten av 1999. Denne planen ble revidert i fjor våres.

Til toppen