Intel varsler ny superprosessor

Itanium er ikke død: Intel forbereder en ny superversjon.

Intel varsler ny superprosessor
Bilde:

Diane Bryant, ansvarlig i Intel for Itanium, holdt i går en konferansesamtale for utvalgte amerikanske medier der hun gjennomgikk de kommende generasjonene til denne prosessoren som konkurrerer med Sparc-prosessorene til Sun og Fujitsu, og med Power-prosessorene til IBM.

Itanium betraktes ofte som ikke helt vellykket. Ifølge Bryant omsatte Itanium-baserte systemer for 3,4 milliarder dollar i 2006, 40 prosent mer enn i 2005.

Orienteringen til Bryant hoppet over Montvale-utgaven av Itanium, etterfølgeren til dagens Montecito, annet enn for å bekrefte at den er på sporet til å lanseres i annet halvår i år. I oktober 2005 het det at Montvale ville komme i annet halvår 2006.

Mot slutten av 2008 kommer Tukwila: Her ga Bryant flere detaljer. Tukwila vil ha fire kjerner, mot to i Montecito.

I motsetning til dagens Xeon Quadcore som egentlig er to tokjernede prosessorer i én brikke, vil Tukwila bestå av én prosessor med fire kjerner, i likhet med for eksempel AMDs Barcelona som ventes i løpet av få måneder.

Tukwila vil støtte opptil åtte samtidige tråder per kjerne, og vil følgelig kunne håndtere 32 samtidige tråder. Det er like mange tråder som Suns Ultrasparc T1 håndterer i dag: Den har åtte kjerner som hver tar fire tråder. Samtidig med at Tukwila kommer på markedet, vil etterfølgeren til Ultrasparc T1, Rock, kunne tilby 16 kjerner og antakelig minst fire tråder per kjerne.

Andre egenskaper til Tukwila vil være mye cache, integrerte minnekontrollere – noe for eksempel AMD har hatt i flere år på sine Opteron – og et svært avansert system for å håndtere minnefil: «Double Device Data Correction» (DDDC) vil la en DIMM fortsette å fungere selv om den opplever to påfølgende maskinvarefeil. Dagens RAS-systemer er bare i stand til å håndtere én slik feil.

Tukwila vil framstilles i en 65 nanometers prosess.

Den vil etterfølges av Poulson, som vil få bedre skalerbarhet, større ytelse, mer pålitelighet og bedre fleksibilitet, med flere kjerner, flere tråder per kjerne og flere instruksjoner per klokkeslag.

Poulson vil framstilles etter en 32 nanometers prosess: Det innebærer at Itanium-familien hopper over stadiet med 45 nanometers produksjon.

Intel regner med å produsere sine første 32 nanometers prosessorer innen utgangen av 2009. Man kan anta at Itanium – Poulson – ikke vil være først ute, siden det vil være mer å hente ved å starte med et volumprodukt. Det innebærer at man ikke kan vente Poulson før tidligst en gang i 2010, noe Bryant bekreftet ifølge EDN.com, men ikke sa noe om ifølge de øvrige referatene.

Arvtakeren til Poulson er Kittson, med enda større parallellitet, altså flere kjerner og flere tråder per kjerner. Bryant nevnte knapt annet enn navnet på dette prosjektet.

Blant dem som arbeider med å videreutvikle Itanium, er alle de fremste ekspertene som sto bak HPs PA-Risc og Digitals (Compaqs) Alpha på 1990-tallet.

Plansjen nedenfor er fra en presentasjon gjort i mai 2006:

    Les også:

;