Intel vil inn på billigmarkedet

Intel bekrefter nå at selskapet har en rimeligere utgave av Pentium II under utvikling. Denne skal gjøre det mulig for Intel å konkurrere med AMD og Cyrix på PC-er i prisklassen under 1000 dollar.

Intel bekrefter nå at selskapet har en rimeligere utgave av Pentium II under utvikling. Denne skal gjøre det mulig for Intel å konkurrere med AMD og Cyrix på PC-er i prisklassen under 1000 dollar.

Den første utgaven av nye prosessoren, som har fått kodenavnet Covington, vil som tidligere antatt mangle sekundære hurtigbuffere. Dette gjør at innkapslingen blir mye billigere å lage, noe som også reduserer prisen sluttbrukeren må betale. Men ytelsen vil gå noe ned.

Nathan Brookwood, analytiker ved Dataquest, tror ifølge Reuters at de fleste vanlige datamaskinbrukere likevel ikke vil merke noe særlig til dette.

Det antas at den første Covington-utgaven vil ha en klokkehastighet på 266 MHz. Det skal også lages et nytt, nedgradert brikkesett som støtter den nye prosessoren. Dette har ifølge PCWeek Online fått navnet 440EX.

Introduksjonen av den rimelige prosessoren blir viktig for Intel. Med unntak av de utgående Pentium MMX-prosessorene, har ikke Intel noen prosessorprodukter som er rimelige nok til å kunne konkurrere med AMD og Cyrix i det nederste prissegmentet av PC-markedet.

Andy Grove, Intels formann og CEO, fortalte under Intels utviklerkonferanse tidligere denne uken at PC-er basert på Covington og andre nye komponenter fra Intel, vil kunne koste så lite som 700 dollar. Han gjorde det også klart at Intel nå vil satse stort på dette markedet.

- Vi har nå 650 utviklere som arbeider med teknologi for billige PC-er. For ett år siden hadde vi ingen, forteller Grove. Covington ventes å komme på markedet mot slutten av dette halvåret.

Mot slutten av året vil Intel komme med nok en billig prosessor, men som likevel har relativt høy ytelse. Mendocino, som denne prosessoren kalles, vil også komme i en 266 MHz-utgave hvor et ekstra hurtigbuffer er integrert i den samme silisiumbrikken som selve prosessoren befinner seg i. Dette vil gjøre silisiumbrikken større, samtidig som man kan spare inn på innkapslingen.

Hurtigbufferne til dagens Pentium II-prosessorer er laget i egne silisiumbrikker som er forbundet med prosessoren via busser internt i prosessorinnkapslingen.

Ifølge CNET vil Intel i 1999 lage et nytt brikkesett til Pentium II som skal lanseres i 1999. Dette vil blant annet ha innebygget støtte for grafikk og lyd, noe som kan redusere prisen på PC-ene ytterligere. Både Cyrix og Texas Instruments har tidligere snakket om liknende strategier for å få ned prisene.

Av det totale PC-markedet, utgjør PC-er som koster mindre enn 1000 dollar en andel på omkring 30 prosent, ifølge tall fra Computer Intelligence. Undersøkelser gjort tidligere i år, viser at det er i denne delen av markedet at det er størst omsetningsvekst.

Til toppen