BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel vinner, men til høy pris

Du kan glede deg over lavere PC-priser, men prosessor-leverandørene blør i kampen om kundene. For andre kvartal på rad la Intel i går frem tall som viser fall i både salg og inntekter.

Einar Ryvarden
14. juli 1999 - 10:37

Cyrix er død og AMD kryper på bakken, men kampen om hvem som skal levere prosessorer til verdens PC-er har kostet Intel dyrt. For å presse ut sine to konkurrenter, har Intel sendt snittprisen på sine brikker i et svalestup - fra 225 til 195 dollar siden nyttår.

Kvartalstallene Intel la frem i går viser en salgsvekst på 14 prosent til 54 milliarder kroner, mens inntektene steg med 49 prosent til 14 milliarder kroner når man sammenlikner med samme kvartal i fjor. Men veksten Intel her viser til skjedde i fjor høst - siden nyttår har det gått nedover. Fra fjerde kvartal i 1998 til andre kvartal i år har Intels salg falt 11 prosent og inntektene falt 15 prosent.

Nå har Intel likevel en del å ta av - selskapet sitter igjen med én krone etter å ha solgt for tre. Intel sier de lavere prosessor-prisene må ta skylden for fallet i salg og inntekter, men antallet brikker faller også litt sammenliknet med første kvartal i år.

Intel mener dette skyldes vanlig sesongmessige variasjoner, skriver Wall Street Journal.

Gjennom å senke prisene sine, har Intel fått Cyrix til å trekke seg fra PC-prosessormarkedet og AMD har i to kvartaler på rad offentliggjort store tap (se tidligere saker under). Den eneste skyen på himmelen heter AMD Athlon (tidligere K7) som kommer i salg i disse dager og er en raskere prosessor enn alt hva Intel har å tilby akkurat nå.

Etter å ha vunnet den blodige priskrigen sitter Intel tilbake med 82,4 prosent av PC-markedet. Ikke unaturlig signaliserte derfor Intel i går at de ikke tror på noe videre fall i prosessorprisene resten av året...

AMD legger frem kvartalstall senere i dag.

Flere amerikanske analytikere tror at Intel i fremtiden må leve med lavere marginer på PC-prosessorer og hente mer av inntektene sine fra andre kilder, blant annet nettverksproduktene sine.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.