BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel vinner, men til høy pris

Du kan glede deg over lavere PC-priser, men prosessor-leverandørene blør i kampen om kundene. For andre kvartal på rad la Intel i går frem tall som viser fall i både salg og inntekter.

Einar Ryvarden
14. juli 1999 - 10:37

Cyrix er død og AMD kryper på bakken, men kampen om hvem som skal levere prosessorer til verdens PC-er har kostet Intel dyrt. For å presse ut sine to konkurrenter, har Intel sendt snittprisen på sine brikker i et svalestup - fra 225 til 195 dollar siden nyttår.

Kvartalstallene Intel la frem i går viser en salgsvekst på 14 prosent til 54 milliarder kroner, mens inntektene steg med 49 prosent til 14 milliarder kroner når man sammenlikner med samme kvartal i fjor. Men veksten Intel her viser til skjedde i fjor høst - siden nyttår har det gått nedover. Fra fjerde kvartal i 1998 til andre kvartal i år har Intels salg falt 11 prosent og inntektene falt 15 prosent.

Nå har Intel likevel en del å ta av - selskapet sitter igjen med én krone etter å ha solgt for tre. Intel sier de lavere prosessor-prisene må ta skylden for fallet i salg og inntekter, men antallet brikker faller også litt sammenliknet med første kvartal i år.

Intel mener dette skyldes vanlig sesongmessige variasjoner, skriver Wall Street Journal.

Gjennom å senke prisene sine, har Intel fått Cyrix til å trekke seg fra PC-prosessormarkedet og AMD har i to kvartaler på rad offentliggjort store tap (se tidligere saker under). Den eneste skyen på himmelen heter AMD Athlon (tidligere K7) som kommer i salg i disse dager og er en raskere prosessor enn alt hva Intel har å tilby akkurat nå.

Etter å ha vunnet den blodige priskrigen sitter Intel tilbake med 82,4 prosent av PC-markedet. Ikke unaturlig signaliserte derfor Intel i går at de ikke tror på noe videre fall i prosessorprisene resten av året...

AMD legger frem kvartalstall senere i dag.

Flere amerikanske analytikere tror at Intel i fremtiden må leve med lavere marginer på PC-prosessorer og hente mer av inntektene sine fra andre kilder, blant annet nettverksproduktene sine.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.