Intels inntekter stuper

Pc-svikten er vond. Lykkes heller ikke innen mobil.

Intels inntekter stuper
Intel preges av det fallende pc-markedet. Bilde: All Over Press

Intel har lagt frem regnskapet for andre kvartal, hvor de omsatte for 12,8 milliarder dollar. Det er 5,9 prosent lavere enn for et år siden.

Driftsresultatet falt 29 prosent til 2,7 milliarder dollar. Nettoresultat etter skatt er ned 28,6 prosent til 2,0 milliarder dollar.

Tallene preges av det kraftig dalende pc-markedet, som siste kvartal skrumpet inn med ekle 11 prosent. De færreste tror denne trenden vil snu, og pc-brikker utgjør fortsatt nesten 3/4 av Intels omsetning.

Brian Krzanich (bildet) overtok i mai som Intels toppsjef etter Paul Otellini. Utfordringene står i kø, men Krzanich forsøker å være optimist.
Brian Krzanich (bildet) overtok i mai som Intels toppsjef etter Paul Otellini. Utfordringene står i kø, men Krzanich forsøker å være optimist. Bilde: Intel

Omsetningen av pc-prosessorene deres (der Intel er nærmest enerådende) er ned 7,5 prosent til 8,1 milliarder dollar. Server-prosessorer står på stedet hvil med 2,7 milliarder.

Andre typer prosessorer – en kategori som omfatter mobil, nettbrett og dedikert apparatur som tv-bokser – faller 15 prosent til 942 millioner dollar. Det må føles guffent for brikkegiganten, som har et uttalt mål om å bli mer relevant nettopp innen mobile enheter.

Alt i alt omsatte de prosessorer for 11,79 milliarder dollar, ned 6,43 prosent fra ifjor.

I volum falt brikker til bærbare pc-er mest med 7 prosent, mens arbeidsstasjoner er ned 3 prosent målt mot samme kvartal i 2012. For sistnevnte økte snittprisen med 6 prosent, mens prosessorer tilpasset bærbare i snitt hadde 4 prosent lavere pris.

– Selvsikker

Brian Krzanich, som i mai overtok som toppsjef, sier i en kunngjøring at han vil «gjøre det til sin høyeste prioritet å utvikle produkter til det raskt voksende ultra-bærbare markedet».

– I løpet av mine to første måneder som toppsjef har jeg lyttet til et bredt spekter av synspunkter om Intel og bransjen fra kunder, ansatte og min ledergruppe. Det har gjort meg mer selvsikker enn noen gang om mulighetene våre som selskap, sier Krzanich.

Blekere prognoser

Tallene de la frem onsdag kveld (norsk tid) var noe svakere enn det markedet på forhånd hadde ventet. Kombinert med blekere fremtidsutsikter utløste det et akjekursfall på 2 prosent, som siden stabiliserte seg ned 0,1 prosent.

Intel justerte sine prognoser noe ned. De venter nå en omsetning inneværende kvartal på 13,5 milliarder dollar, mot tidligere 13,7 milliarder. Driftsmarginen antas å forbli på 61 prosent.

    Les også:

Les mer om: