BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intelsat omorganiserer til neste år

På Intelsats generalforsamling ble det bestemt at en utskilling av en mer kommersiell del først vil skje tidligst i 1998. Telenor styrker samtidig sin stilling i Intelsat og øker sin eierandel fra 2,4 til 4,2 prosent.

Frode Eriksen
22. apr. 1997 - 15:03

Planen var å etablere et nytt selskap der en skilte ut den kommersielle formidlingen av kringkasting, slik at Intelsat kunne konsentrere seg om primæroppgaven, som er å distribuere telefoni- og data-signaler via verdens desidert største satellittorganisasjon på 24 satellitter. Det var planlagt at seks satellitter skulle inngå i det nye selskapet.

Sterkt påtrykk fra blant annet Intelsats største eier, amerikanske Comsat, gjorde at beslutningen om det nye selskapet er utsatt til et møte tidlig i 1998. Hovedargumentene for en utsettelse er frykt for at det i stor grad statseide Intelsat skal få en alt for sterk posisjon på det kommersielle og voksende markedet for distribusjon av kringkasting.

Generalforsamlingen vedtok dessuten nye eierandeler for Intelsat gjeldende fra 1. april 1997. Disse innebærer blant annet at Norge seiler opp som en av de aller største eierne med en andel som vokser fra 2,4 prosent til 4,2 prosent, i hovedsak som følge av at Telenor leier kapasiteten på den nye satellitten Intelsat 747, som ble satt i drift i fjor.

Intelsat hadde i 1996 inntekter på seks milliarder kroner, og sørger for teleforbindelser mellom over 200 land.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.