– Interaktivitet, stemmestyring og mer ryddig

Slik skal Microsofts nye nettleser være.

– Interaktivitet, stemmestyring og mer ryddig
Spartan skal være en del av Windows 10, og vil antakeligvis vises frem offisielt senere i januar. Bilde: Microsoft

I desember kom det frem en nokså overraskende nyhet: Microsoft jobber med en helt ny nettleser som ikke er Internet Explorer, og som vil være en del av kommende Windows 10. Det skal være en lettvekter-nettleser som er nærmere Chrome og Firefox enn de gamle versjonene av Internet Explorer. Kodenavnet skal være Spartan - Microsoft fortsettet tydeligvis å kalle opp produktene sine etter figurer i Halo-universet.

Poenget er at selv om Spartan skal fortsatt være basert på JavaScript-motoren Chakra og renderingmotoren Trident, i likhet med Internet Explorer, men uten en hel masse arv fra gamledager.

Samtidig skal det fortsatt finnes Internet Explorer i Windows 10, for å sikre bakoverkompatibilitet.

Nå har nettstedet The Verge gravd frem mye mer informasjon om Spartan, og det ser ut til at nettleseren kommer til å ha en del svært interessante funksjoner.

Den kanskje viktigste funksjonen som ikke finnes på andre nettlesere er muligheten til å annotere deler av en nettside med en penn på en berøringsskjem, og sende dette til venner. Deleprosessen foregår via OneDrive-tjenesten, og innebærer at en kopi av nettsiden med notatene vil lastes opp til skyen og vil kunne åpnes av andre, også med andre nettlesere. Dermed vil andre brukere også kunne bidra med tilbakemeldinger på notater og annotasjoner.

Den andre store nyheten skal være integrasjonen av Cortana i nettleseren. Man skal kunne bruke den digitale assistenten til å søke etter informasjon via nettleserens søkefelt, og Cortana vil kunne gi informasjon om flytider, pakkesporing, hotellbestillinger og lignende. Meningen skal være at Cortana skal erstatte Bing-funksjonaliteten i nettleseren etter hvert. Cortana skal også ikke bare være en del av nettleseren, men også av hele Windows 10.

Andre forbedringer i Spartan skal være en ny måte å gruppere faner på, der man vil kunne samle spesifikke faner sammen og fordele dem på jobbrelaterte eller personlige grupper. Poenget er å ha bedre oversikt over faner, som kan ofte bli rotete i dagens nettlesere.

Microsoft liker å bruke kodenavn basert på Halo-serien: Først Cortana, nå Spartan.
Microsoft liker å bruke kodenavn basert på Halo-serien: Først Cortana, nå Spartan. Bilde: Microsoft

Det skal ha vært planlagt støtte for grafiske temaer i Spartan, men dette kommer visstnok ikke med det første.

Spartan skal være en egen app i Windows Store, noe som vil gjøre det lettere for Microsoft å oppdatere nettleseren raskere. Det er tydeligvis meningen at Spartan skal dukke opp på alle Windows-plattformer, også på mobiltelefoner.

Det skal være den primære nettleseren i Windows 10, og det er meningen at brukerne flest skal benytte seg av Spartan, men The Verge gjentar også at Internet Explorer skal være inkludert i Windows 10 for å sørge for optimal kompatibilitet.

Rent utseendemessig skal Spartan fremstå som nokså lik Chrome, med et familiært oppsett av faner, søkefelt og knapper. Det skal likevel se minimalistisk ut og hele opplevelsen skal fremstå som lett og effektiv.

Eksistensen av Spartan er selvsagt ikke bekreftet av Microsoft, men det ventes at selskapet vil vise mange flere detaljer om Windows 10 på et event senere i januar, inkludert den nye nettleseren.

    Les også: