Interaktivt om grunnstoffer på nett

Oslo (NTB): Nå har verdens byggeklosser fått sitt eget nettsted. Hvilke grunnstoffer sola, Jorda og kroppen er laget av, kan man enkelt finne ut på det nye, interaktive periodesystemet på internett.

Nettstedet periodesystemet.no er beregnet på skoleelever og alle som har en nysgjerrig trang til å lære om det mest grunnleggende i verden, nemlig grunnstoffene.

Den russiske kjemiprofessoren Dmitri Ivanovich Mendeljev er periodesystemets far. I 1869 organiserte han grunnstoffene etter masse og slektskap og systemet var så godt at han forutså en rekke grunnstoffer som ble oppdaget først etter hans død. Selv om pugging fram til i dag har vært en effektiv måte å lære grunnstoffene på, er håpet at nettstedet skal gjøre innlæringen av grunnstoffene, fra Hydrogen som nummer én, til det 118. og foreløpig siste, Ununoktium, til en lek.

– På nettsidene våre endrer det periodiske systemet seg avhengig av om du ser etter konsentrasjonen av grunnstoffer i mennesket, i havet, på Jorda, i sola, i atmosfæren og universet. Og selvfølgelig er kokepunkt, smeltepunkt og alle de andre viktige dataene med. Nettstedet er tilpasset skolen og er egnet både for lek og læring, forteller professor Svein Stølen ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo til universitetets nettsider.

Og ifølge den kjemiske kokeboka er den gjennomsnittlige menneskekroppen en grunnstoffcocktail bestående av 43 kilo oksygen, 7 kilo hydrogen, 16 kilo karbon, 780 gram fosfor, 95 gram klor og like mye svovel, natrium og kalsium, krydret med litt gull, aluminium, kobolt, klor og andre små doser grunnstoffer...

Til toppen