Internett-handel faller

Nordmenn handler mindre over Internett etter at det i mars ble innført tollbehandling av alle pakker fra utlandet, uansett verdi.

Nordmenn handler mindre over Internett etter at det i mars ble innført tollbehandling av alle pakker fra utlandet, uansett verdi.

Færre nordmenn handler på Internett etter at Toll- og Avgiftsdirektoratet innførte sine nye avgifter 1. mars, forteller Posten. Etter at frigrensen på 220 kroner ble opphevet, må du nå betale moms og et fortollingsgebyr på 80 kroner hvis du bestiller for eksempel en CD-plate fra Amazon. Dette gjør det lite lønnsomt å handle småvarer over Internett fra utlandet. (Se sak fra mars under.)

Den nye avgiftspolitikken har møtt massiv kritikk fra brukere og Internett-bransjen.

Men enkelte smiler.

Mandag fortalte multimedia-kjeden Akers Mic til Finansavisen at de opplevde en sterk vekst i sin netthandel, noe de trodde delvis skyldtes de nye avgiftsreglene. Tidlig i sommer innrømmet Nærings- og handelsminister Lars Sponheim at reglene virker urimelige og at man skulle vurdere avgiftene på nytt.

- Vi vet at pakkevolumet har falt endel i enkelte deler av landet, men vi har ikke noen oversikt og skal gjennomføre en kartlegging, sier Anne Kathrine Evensen, områdesjef for Posten, til digi.no.

De nye reglene kom svært uventet på Posten, som behandler småpakkene som kommer til Norge. Det oppsto derfor flere ukers ventetid for å få utlevert varer Internett-brukere hadde bestilt fra utlandet, men nå har Posten rustet opp sin organisasjon.

- Behandlingstiden er nede i noen dager fordi vi har rustet opp staben og fått mer trening, sier Evensen. Hun anslår at Posten tar seg av 1000-1200 småpakker fra utlandet hver dag. Mange pakker er avgiftsfrie fordi de inneholder varer som ikke er momsbelagt (bøker og blader) eller er gaver (avsenderverdi under 500 kroner).

Evensen forteller at kunder kan unngå 80-kroners gebyret dersom de handler fra firma som har avtaler med Posten. Med slike avtaler gruppebehandler Posten pakkene, noe som blir langt billigere. Men hun vil ikke oppgi navn på selskaper som har slike avtaler.

Til toppen