BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internett om fem år

Om 5 år vil vi - enten vi sitter hjemme eller er på jobb - få all den IT vi trenger ved å skru på en bryter. Regningen kommer i e-mail hver måned og håndteres som et naturlig element i husholdningsregnskapet eller i bedriftens driftsutgifter, på samme måte som strøm- og telefonregninger fungerer for husholdninger, eller fakturaer fra de kantine- eller vaktholdsfirmaer som en bedrift benytter seg av.

Arild Haraldsen
3. juli 2000 - 10:04

Om 5 år vil vi - enten vi sitter hjemme eller er på jobb - få all den IT vi trenger ved å skru på en bryter. Ut vil strømme både den informasjon vi trenger, de generiske verktøyene vi bruker for tekst- og databehandling, eller de spesifikke applikasjonene vi trenger. For alt dette betaler vi en abonnementsavgift, samt et tillegg for faktisk bruk av de ulike tjenestene.

Borte er alle kompliserte tekniske IT-elementer enten det er servere, nettverk, megaherz eller datakrasj. Det blir en problemfri tilgang til og bruk av IT for regnskapsføring, logistikkstyring, artikkelskriving eller søking av informasjon.

Tilgangen til alt dette kan skje hvor som helst og når som helst takket være den sterke utvikling i Internett-baserte terminaler i form av WAP-telefoner, digital TV, palm-er - eller gjennom kjøkkenutstyret eller bilen. Alt dette overført trådløst over stadig større båndbredde.

"Bryteren" vi slår på heter Internett og vil doble sin kapasitet hver nienende måned. Og som etter hvert tilbyr meg mitt personlige Internett, slik at jeg kan bestille akkurat min spesielle type musikk når jeg kjører bil, eller som kan overvåke min hjertefrekvens via trådløst samband når jeg..., og eventuelt tilkalle ambulanse hvis det skulle gå galt.

Og som etter hvert tilbyr bedriftene eget logistikk-system, eget produksjons-planleggingssystem, eller eget Balance Score Card-system, alt pent dandert ned fra nettet. Borte er investeringer i hardware og software, borte er driftsutgifter i form av drift, support og utvikling.

Alt dette vil ha en enorm effekt på hele IT-bransjen. Borte blir software-leverandørene som leverer sine produkter pent innpakket i lekre pakker inneholdene en CD, og med "komplekse" installerings-instruksjoner. Borte blir også alle avanserte - og høyt prisede - tekniske rådgivningselskaper; kjøp og bruk av teknologi blir like lett som å åpne en bankkonto.

Tilbake står nettbaserte leverandører av all denne IT-en basert på betaling ved bruk. Alt vil bli rettet mot det å være på nett, skape nye prisingsmodeller, og kontinuerlig å oppdatere ethvert programprodukt. Resultatet blir en kraftig kostnadsbesparelse for de som bruker IT, og en kraftig produktivitetsøkning for de som utvikler IT, og en totalt sett kraftig økning i "Den Nye Økonomien".

Økonomer spår at dette vil øke brutto nasjonalprodukt (BPR) med 0,1prosent hvert år; det høres ikke mye ut, men all den stund en økning i BPR på 2 prosent er mye, monner det ganske bra allikevel.

Hva alle disse nye aktørene kalles? De kalles ASP (Application Service Providers). Det vil bli et utall av slike aktører som spesialiserer på de enkelte områdene. Ingen av dem vil bli dominerende. Bare noen få vil dekke over mer enn ett område. De aller fleste vil bli nisje-selskaper. Og det er ingen liten industri som vokser frem: mens PC-markedet vokser 5,8 prosent per år vil det nye markedet vil vokse med 100 prosent hvert år.

Alt dette vil skje innen de neste 5 årene.

En kollega av meg er ikke enig. Hun sier alt dette vil skje i løpet av sommeren.

Da får jeg et problem. De neste ukene skal jeg tilbringe på en fremmed øy i et fremmed land i et fremmed hav. Med alle livets goder tilgjengelig, bortsett fra 2 ting: Ingen Internett-tilknytning og ingen mobil-dekning.

Så hva venter meg når jeg kommer hjem?

Hvor la jeg forresten solbrillene?

P.S.

God sommer til alle mine lesere, og til de oppmuntrende kommentarer jeg har fått underveis.

D.S.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.