RESULTATERFINANS

Internettboomen i 1999 får rettslige følger

Det amerikanske kredittilsynet (SEC) og justisdepartementet forbereder store søksmål mot amerikanske investeringsbanker. SEC anklager bankene for å ha "rigget" aksjekursene i forbindelse med børsintroduksjoner da internettboblene gikk til himmels i 1999/2000.

Oddmund Grøtte
30. mai 2001 - 10:35

Mens aksjemarkedet fortsatt sliter med etterdønningene etter tidenes fall blant enkelte internettselskaper, forbereder Securities and Exchange Commission (SEC) flere søksmål mot prestisjetunge amerikanske investerinsbanker på grunn av antatt kursmanipulasjon.

Saken er som følger:

Analytikerne tiltales for å ha satt aksjekursen for lavt i forkant av børsintroduksjoner (IPO) for å sikre gevinst til kundene da selskapene ble tatt opp til notering på Nasdaq. Oppgangen sikret selvfølgelig en fet gevinst for kjøperen, men til gjengjeld krevde investeringsbanken visse tjenester i retur. The Economist skriver at anklagene går på at flere gevinster ble delvis gitt tilbake til banken i form av kurtasje gjennom økt handel i etterkant, og at de investorene som gjorde dette fikk tildelt en større andel av børsintroduksjonen. Spørsmålet som reises er om det er beviselig at slike ordninger var planlagt, noe som kan tolkes som kursmanipulasjon.

De potensielle inntektene var enorme. Ifølge undersøkelser gjort på University of Florida, hadde investeringsbankene nesten 70 milliarder kroner i inntekter på børsintroduksjonene i 1999/2000. Men dette blir peanøtter sammenlignet med pengene som ble tjent ved å selge aksjene i etterkant av børsintroduksjonen. Inntektene på dette var svimlende 600 milliarder kroner.

Det er hevdet at kursmanipulasjon har forekommet i blant annet Marketwatch.com, MP3.com, Doubleclick og Ariba. Blant de aktuelle bankene som kan bli stevnet er Merril Lynch, Credit Suisse First Boston, Morgan Stanley og Bear Stearns, ifølge The Economist.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.